Chomutov – Buvolí holčička se v chomutovské Podkrušnohorské zoo narodila začátkem měsíce, přesně na Světový den zvířat (4. října). Samice buvola domácího Bára zvládla porod bez asistence chovatele, po dvou hodinách se tele postavilo na nohy. „První tři dny strávilo s matkou ve vnitřní ubikaci, sledoval jsem, jestli pravidelně pije mateřské mléko a je dostatečně vitální. Do odchovu většinou není potřeba nijak zasahovat," vysvětlil chovatel Libor Vašíček.

buvol2610

Je to „drobek"

Po narození vážila samice buvola pouhých 40 kilogramů, v dospělosti dosáhne hmotnosti až 800 kilo. Velké rohy, které jsou ozdobou buvolích samců i samic, začínají mláďatům růst asi ve třech měsících věku. „ Buvoli mají velice rádi vodu, v létě v ní tráví spoustu času a velmi dobře plavou. Mláďata se ale rodí většinou na podzim a koupání si začnou užívat až na jaře," upřesnil Vašíček. V zimě tráví skupina více času ve vnitřní ubikaci.

Buvoly domácí chová zoopark od 80. let minulého století, celkem se podařilo odchovat již 63 mláďat. V současné době tvoří chovnou skupinu šest samic a tři samci. Vůdčí je dominantní samec a nejsilnější samice.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru