Chomutov; Spořice – O nálezu nádob s chemickými látkami na poli poblíž Spořic jsme vás informovali včera dopoledne (článek najdete zde). Podle prvních hlášení hasičů se zde mimo jiné měl najít také prudce jedovatý kyanid sodný. Nakonec šlo ale o planý poplach, z kyanidu se „vyklubala" celkem bezpečná krevní sůl.

chemiea610

K4[Fe(CN)6] nebo K3[Fe(CN)6]

„Podle vyjádření pracovníka Chemické laboratoře Třemošná je látka v ampulce označené jako kyanid sodný žlutá nebo červená krevní sůl, tedy hexakyanoželeznatan draselný nebo hexakyanoželezitan draselný. Prvně jmenovaný slouží například k výrobě barviv nebo v potravinářství jako protispékavá látkam, druhý se používá jako oxidační činidlo v organické chemii. Látky nejsou nebezpečné," uvádí mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

chemie610

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru