Chomutov - Patřil k nejvýraznějším osobnostem, jaké chomutovským týmem v novodobé historii místního hokeje prošly. Ihned po svém příchodu v létě 2008 se stal prvním porevolučním kapitánem mužstva, jenž nepocházel z České republiky. Miroslav Hlinka byl zkrátka v daném ročníku tahounem, přestože značnou část dlouhodobé soutěže promarodil. Minulý čas je v jeho případě bohužel na místě, neboť rodák z Trenčína už brázdí nebeská kluziště. Miroslav Hlinka byl v neděli 14. září nalezen mrtvý v Banské Bystrici, kde se podle informací slovenských médií oběsil v hotelovém pokoji. Zemřel ve věku dvaačtyřiceti let.

hlinka159

Dlouholetý reprezentant našich východních sousedů ještě v minulé sezoně nastupoval za Trnavu ve druhé nejvyšší soutěži. Letos v létě definitivně ukončil aktivní kariéry a vydal se na trenérskou dráhu. Stal se totiž asistentem Miroslava Chudého právě v Banské Bystrici.

Bratranec sparťanského útočníka Jaroslava Hlinky měl velmi úspěšnou kariéru, během níž prošel několik evropských soutěží včetně těch českých. V nich začal působit od léta 1995, odkdy oblékal dres pražské Sparty, kam zamířil z rodného Trenčína.

V Holešovicích strávil Miroslav Hlinka čtyř sezony, poté zamířil na rok do zahraničí a v létě 2000 se na rok upsal Karlovým Varům. Právě v dresu tehdejší Becherovky se poprvé zapsal do historie chomutovského hokeje. Západočeši totiž v baráži udolali tehdejší KLH 4:2 na zápasy.
Miroslav Hlinka odehrál za Chomutov v první lize 35 utkání, v nichž jedenáctkrát skóroval a přidal 25 asistencí.

Šikovný střední útočník poté vyrazil do švédského MoDo a ruského Dynama Moskva, odkud se na závěr ročníku 2003/2004 přesunul do Zlína, jemuž pomohl k historickému titulu českých mistrů. Od roku 2005 do léta 2008 nastupoval za Pardubice a krátce také za Spartu. Aby poté kývl na nabídku Chomutova, kde se stal kapitánem a respektovanou osobností.

Soubor vedený kouče Martinem Pešoutem skončil tehdy na třetím místě v základní části a probojoval se do semifinále, kde nestačil v sedmi zápasech na brněnskou Kometu.

Přestože Miroslav Hlinka stihl v základní části odehrát jen 25 utkání, ve kterých zaznamenal 28 kanadských bodů za osm gólů a dvacet asistencí, nesmazatelně se zapsal do srdcí chomutovských. Řada z nich i po letech vzpomíná na vynikajícího kapitána a člověka, jehož tvář neustále zdobil úsměv a jenž byl i v těch nejhorších chvílích pozitivně naladěný. Po odchodu z Chomutova se vrátil na Slovensko, kde postupně hájil barvy Banské Bystrice, Popradu a naposledy Trnavy.

Na reprezentační úrovni má Miroslav na kontě jeden zajímavý primát. Stále je totiž jediným hokejistou, který po listopadu 1989 naskočil do mezistátního utkání v dresu České republiky i Slovenska. Žádný další takový hráč neexistuje.

Během sezony 1998/1999 si Miroslav Hlinka připsal devět startů za Českou republiku, na vrcholných akcích typu mistrovství světa či olympijských her však reprezentoval Slovensko, za které odehrál 82 střetnutí. V letech 2000 až 2003 se zúčastnil čtyř světových šampionátů, z nichž si přivezl kompletní medailovou sbírku. Vše odstartovalo stříbro v roce 2000, o dva roky dobyli Slováci zatím jediný titul v historii a o dvanáct měsíců později se radovali z bronzu.

Na přelomu srpna a září 2004 ještě absolvoval zatím poslední ročník Světového poháru, ale víc už svou sbírku mezinárodních startů nerozšíří. Skvělý člověk ukončil letos aktivní kariéru a navíc navždy odešel z tohoto světa. Piráti by touto cestou rádi vyjádřili upřímnou soustrast všem pozůstalým Miroslava Hlinky a ČEST JEHO PAMÁTCE!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru