Klášterec nad Ohří – K poničení několik set let starého dubu uherského v zámeckém parku v Klášterci nad Ohří (u jezu) došlo při pondělní bouřce, podle svědectví rybářů zasáhl jeho korunu blesk. Radnice se z důvodu bezpečnosti rozhodla strom pokácet.

dub97

Stal se nebezpečným

„Při kontrole bylo zjištěno, že došlo k vylomení jedné z kosterních větví, při jejím pádu pak byly další větve poškozeny. Na kmeni byly nalezeny černé skvrny po spálení, ve vyšších částech jsou patrné praskliny," uvádí referent odboru životního prostředí Libor Kocáb a pokračuje, „báze stromu byla poškozena již v minulosti, potvrdila se i dutina uvnitř. Koruna se po vylomení stala jednostrannou. Strom je situován v těsné blízkosti frekventované cesty, vedoucí od jezu podél řeky k zámku. Vzhledem k velkému riziku statického selhání dubu a odlomení větví dochází k výraznému ohrožení zdraví a životů návštěvníků zámeckého parku, proto bylo rozhodnuto o pokácení stromu v nejbližší možné době."

„Není jednoduché ho sundat"

Původní rozhodnutí ale znělo „okamžitě". „Tak to mělo být, včera a dnes už tady byli stromolezci. Bohužel, vzhledem k charakteru poničení není jednoduché strom sundat. V současné době je dub stabilizován, a jak jsem říkal, k pokácení dojde během několika dalších dnů," vysvětluje Kocáb.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru