Chomutov – Úředníci magistrátu zjistili, že přes jedenáct tisíc obyvatel dluží městu za svoz a likvidaci odpadů. „Pohledávky na nezaplaceném poplatku jsou přes dvacet milionů," říká ekonom města Jan Mareš. Magistrát nyní začíná s vymáhacím procesem a vyměřováním nedoplatku. Občané by si měli překontrolovat, zda mají poplatek uhrazený. Pokud ne, bylo by chybou nechat situaci dojít do chvíle, kdy bude pohledávka předána exekutorům.

Město začíná jednat

Pohledávky narostly i přesto, že město meziročně snížilo sazbu a občanům poplatek za odpady výrazně dotuje. Celkem město eviduje 11,3 tisíce dlužníků, kteří dluží 20,4 milionu korun od počátku roku 2002, kdy je poplatek vybírán. „Šest tisíc Chomutovanů dluží částku, která odpovídá výši poplatku za jeden rok. Ostatní dlužníci nezaplatili za více období," dodal ekonom Mareš. Jenom v loňském roce bylo v souvislosti s dluhy za odpady provedeno 562 exekucí na mzdy a účty a dalších 153 mobiliárních exekucí v bytech. Město bude pohledávky nadále vymáhat vlastními silami, ale od nového roku zahájilo spolupráci se dvěma exekutorskými úřady.

Chomutov lidem službu doplácí

Výše poplatku za loňský i letošní rok je stanovena na 456 korun za osobu a rok. Protože však skutečné náklady na sběr, svoz, třídění a likvidaci odpadu jsou mnohem vyšší, město každému svému občanovi na tuto službu doplácí. Vloni to bylo 240 korun, letos dokonce 338 korun. Zodpovědné třídění odpadů může snížit vynaložené náklady města, ale i samotných občanů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru