Střední Evropa – Chystáte se během jarních prázdnin na lyžovačku do Alp? Pak bystě měli vědět, že zatímco v našich krajinách je sněhu poskrovnu, v Rakousku a Itálii vyhlásili nejvyšší stupeň výstrahy.

120 centimetrů za 24 hodin

Obyvatele rakouských a italských Alp trápí extrémně silné sněžení. Pro rakouské Korutany a východní Tyrolsko a italské Tridentsko-Horní Adiže, Benátsko a Furlansko-Julské Benátsko zůstává v platnosti výstraha varující před silným sněžením, většinou na nejvyšším (červeném) stupni. Rakouská povětrnostní služba předpokládá dalších 20 až 120 cm nového sněhu, v severnějších spolkových zemích Tyrolsko, Salcbursko a Štýrsko do 50 cm. To potvrzuje i český numerický model Aladin, který ve východním Tyrolsku a na západě Korutan předpokládá 20 až 60 cm za 12 hodin jak do sobotního večera, tak od sobotního večera do nedělního rána. V dalších 24 hodinách už má být sněžení slabší, ale i tak by mělo připadnout dalších až 30 cm.

2000 domácností bez elektriky

Podle rakouské veřejnoprávní ÖRF už extrémně vydatné sněžení v Korutanech a východním Tyrolsku odřízlo od dodávek elektrické energie na 2000 domácností, mnohde zcela přerušilo silniční i železniční dopravu a vyžádalo si i dva lidské životy. Zavřené zůstaly také školy. Kromě toho vedou extrémní přívaly sněhu k velmi významnému navyšování lavinového nebezpečí. Na severozápadě Slovinska je už v tuto chvíli vyhlášen nejvyšší, pátý stupeň lavinového nebezpečí.

Evropu trápí „ledové" silnice

Extrémní přívaly sněhu však v těchto dnech nepředstavují ve střední Evropě jediný problém. Rakouští meteorologové vydali pro Štýrsko a Burgenlandsko výstrahu před extrémně silnou ledovkou, rovněž na nejvyšším (červeném) stupni. Stejně se zachovali i jejich maďarští kolegové. Výstraha na extrémním stupni platí pro celou západní polovinu Maďarska i pro zítřejší den. Maďarští meteorologové předpokládají mrznoucí srážky s úhrnem přesahujícím 5 milimetrů. U takového množství ledovky, která pokrývá nejen pozemní komunikace, ale obaluje i větve stromů a dráty elektrického vedení, už nelze vyloučit, že by mohla způsobit problémy nejen v dopravě, ale i v energetice, popř. škody na lesních porostech. Výstraha varující před ledovkou platí od sobotního večera i pro velkou část území ČR, avšak pouze na nejnižším (žlutém) stupni. (zdroj: www.infomet.cz)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru