Stovky odsouzených jezdí denně pracovat mimo věznici. Vydělají si necelé 3 tisíce
Odsouzení jezdí například montovat součástky. Zdroj: Věznice Všehrdy
Chomutov

Všehrdy – Až 80 procent odsouzených z věznice Všehrdy pracuje. Mimo věznici vyjíždí denně kolem 200 odsouzených, kteří pracují u 15 zaměstnavatelů. Další pracoviště je uvnitř věznice, kde má soukromá firma pronajatou část výrobní haly.

Vězni z Všehrd pracují v průmyslový zónách v Chomutově a Žatci, kde se podílejí na výrobě a kompletaci součástí do automobilů nebo šijí autopotahy. Dále pak u různých stavebních firem provádějí pomocné zednické práce nebo recyklují odpady. Nejdelší spolupráce, již od roku 1990, trvá u soukromého subjektu při odchytu a porážce drůbeže. Odsouzení jsou také zapojeni do úklidu a úpravě pozemků v Technických službách města Chomutova a v tomto období jsou to především sezónní práce na polích a v sadařství při sklizni ovoce.

Ve výrobní hale v areálu věznice odsouzení kompletují a balí různé zboží jako jsou například, odpadkové koše, svačinové krabičky nebo drobné potravinářské zboží, například čaje, pamlsky pro psy .
Zaměstnanost se ve věznici pohybuje mezi 70 a 80 %. Průměrná odměna za práci u odsouzeného se u cizích subjektů pohybuje na částce 2780,- Kč. Odsouzeným se vyplácí 20% z vydělané částky jako kapesné. Zbytek jde na náklady výkonu trestu, na pohledávky - exekuce, alimenty, cestovné, úschovu.

veznice2

Další skupinu tvoří zhruba 60 odsouzených, kteří jsou zaměstnáni v režii věznice, ať jsou to pomocné práce v kuchyních věznice, v dílně údržby, v autoparku věznice, na čističce vod, dále pak jako uklízeči, či školníci na školském vzdělávacím středisku věznice a také ve skladech. Průměrná odměna tady činní 4100 korun hrubého.

Odsouzení, kteří prozatím nejsou zařazeni u zaměstnavatelů nebo v jiném pracovním programu věznice, vyjíždějí na pracovní aktivity pro různé státní instituce bez nároku na odměnu. Jsou to například Policie České republiky, Okresní soud Chomutov. Zde odsouzení malovali a uklízeli prostory soudu, pomáhali s vyklízením či stěhováním prostor policie. Dále pracují pro sociální služby města Chomutova, hlavně v domově důchodců, dále pak pro Zámek Červený Hrádek, kde udržují okolní pozemky parku a provádějí drobné opravy venkovních zařízení. Rádi se zapojují do pracovních aktivit pro chomutovský Zoopark a pro Hipodrom v Mostě, kde se starají o koně.

Celkově proběhlo v tomto pololetí 192 extramurálních aktivit, kterých se zúčastnilo celkem 65 odsouzených. V posledních třech měsících vyjížděli odsouzení do objektu Věznice Drahonice, kde se podíleli na jejím obnovení.

0710vezen1

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru