Na Chomutovsku chybí kvalifikovaní pracovníci
Na Chomutovsku chybí kvalifikovaní pracovníci. Ilustrační foto: e-chomutovsko.cz
Chomutov

Chomutov - Podniky na Chomutovsku se rozšiřují a stále hledají nové zaměstnance. Kvalifikované pracovní síly je však v okrese nedostatek. Uchazečům chybí zejména předchozí pracovní zkušenosti, tvrdé a technické dovednosti, potřebná kvalifikace i vzdělání. Největší poptávka je přitom po dělnických profesích, jako je svářeč, elektrikář nebo skladník. Pracovní příležitosti nabízí také výrobní podniky, obchody a restaurační zařízení. Už od května se objevují i nabídky letních brigád.

V době, kdy je na trhu práce rekordní nedostatek pracovníků, zůstává v regionu stále velmi vysoký počet firem, které nemohou najít vhodné zaměstnance. Problémem je sehnat uchazeče především z technických profesí. „Zdejší trh je velmi konkurenční a zejména výrobní společnosti, které se neustále rozšiřují a chtějí více prodávat, se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných lidí,“ potvrzuje současný stav Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR. Ta v těchto dnech v Chomutově otevřela novou pobočku

Největší zájem je přitom o profese jako svářeč, páječ, elektrikář, zámečník nebo skladník. Firmy dále hledají například řidiče nákladních a speciálních vozidel, číšníky, kuchaře nebo bezpečnostní pracovníky. Kromě dlouhodobých zaměstnanců teď navíc shánějí i letní brigádníky. V okrese je poptávka po prodavačích zmrzliny a dalšího občerstvení, pracovnících rekreačních a turistických středisek, lektorech na dětských táborech a soustředěních, servírkách, kuchařích i recepčních.

Aktuálně je na Chomutovsku 5,58 % lidí bez práce. Přestože si region v rámci celorepublikového srovnání nestojí z hlediska nezaměstnanosti zrovna nejlépe, je zde nezaměstnanost historicky rekordně nízká. Na jedno pracovní místo se v průměru hlásí pouze 5,2 uchazečů, zhruba polovina z nich pak pro výkon dané práce většinou nesplňuje potřebné předpoklady. Firmy tak často nemají z čeho vybírat.

Důvodem je zejména nedostatek předchozích pracovních zkušeností jednotlivých uchazečů, absence technických dovedností a kvalifikace. V neposlední řadě si firmy stěžují také na nedostatečné vzdělání kandidátů a jejich znalosti v oboru. „V nové pobočce zájemce seznámíme s pracovními možnostmi v daném regionu, pro každého uchazeče pak na základě jeho schopností a zájmu vytipujeme zajímavé příležitosti. Lidem bez praxe a dostatečné kvalifikace potom nabídneme různé rekvalifikační kurzy, vzdělávací školení a další aktivity zvyšující jejich šanci na úspěch,“ popisuje praxi Wysoglad, který si od provozu chomutovské pobočky slibuje, že pomůže i lidem, kteří dlouhodobě nemohou najít práci.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru