Obří průvod horníků, odhalení sochy, koncert Anny K. a spousta další muziky a zábavy. To je letošní Chomutovské krušení
Městem projde obří průvod horníků. Do Chomutova přijede na osm stovek horníků z Česka, Německa, Polska a Slovenska. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Obří průvod čtyř desítek delegací zahájí v polovině června 21. setkání hornických a hutnických měst České republiky pod názvem Chomutovské krušení. Do Chomutova přijede na osm stovek horníků z Česka, Německa, Polska a Slovenska. “Jsme podruhé hostiteli této významné akce, poprvé to bylo v roce 2012. I letos je akce spojena s Chomutovskými slavnostmi v městském parku,” zve primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Slavnostní průvod, který je tradicí každého setkání, vyjde z parkoviště Severočeských dolů v sobotu 17. června v 11.00 hodin a projde historickým centrem města a vrátí se na parkoviště Severočeských dolů, kde bude ve 13.00 hodin Chomutovské krušení zahájeno dekorováním praporů jednotlivých hornických spolků. Chomutov jako hostitel bude mít v průvodu nejpočetnější delegaci. “Naše horníky doplní soubor Skejušan, členové Junáka a muzea Na Kočičáku v uniformách či účastníci Rodinného zápolení v tričkách soutěže. Průvod obohatí Chomutovská ostrostřelecká společnost a historická auta Veteran car clubu,” popisuje náměstek primátora David Dinda.

Dva dny plné zábavy

Pak se Chomutované i návštěvníci budou dva dny jen a jen bavit v městském parku. Úsměvy naladí Divadlo V Pytli, divadlo Loudadlo s hosty Jů a Hele a divadlo Hnedle vedle. K poslechu zahrají skupiny Album, Crazy Dogs, Retrosexuals, Tequila Band a hornické dechovky a pěvecké sbory z Čech, Německa a Slovenska.

V sobotu se uskuteční celodenní soutěž pro děti s názvem Pod ochranou svatého Prokopa, při které děti budou plnit úkoly inspirované hornictvím a legendou o tomto patronu horníků.

Hlavní hvězdou Chomutovského krušení bude zpěvačka Anna K, která bude mít koncert v sobotu od dvaceti hodin na hlavním pódiu v parku. Po ní vystoupí s ohnivou show skupina Pa-li-Tchi. Závěrem prvního dne primátor Chomutova Marek Hrabáč předá světlo patronky horníků svaté Barbory zástupcům delegace z Ostravy, která se stane hostitelem následujícího ročníku setkání hornických a hutnických měst a obcí.

V sobotu v 15.30 hodin bude v parčíku mezi obchodním domem Central a radnicí odhalena socha druhého patrona hornického cechu svatého Prokopa, jejíž autorkou je sochařka Jitka Kůsová.

Veteran car club Chomutov zpestří krušení jízdami historickými autobusy. Jezdecký klub Podkrušnohorského zooparku nabídne jízdy kočáry a na ponících. V parku nebudou chybět kejklíři, šermíři či obří loutky. V sobotu i neděli na bývalém fotbalovém hřišti budou návštěvníky bavit kolotočáři pouťovými atrakcemi.

Technika, táboření i historie

V doprovodném programu se poutavými ukázkami představí Junák Chomutov, Středisko volného času Domeček či Muzeum československého opevnění z let 1936 - 1938 Na Kočičáku. "Návštěvníkům krušení ukážeme část cvičné dřevěné pevnůstky z roku 1936, tábor chomutovského pěšího pluku 46 z roku 1938. Představíme jim naučnou stezku československého opevnění nad městem Chomutovem a budeme jim promítat fotografie z naší činnosti,” řekl Jiří Piramovský z největšího pevnostního muzea v Krušných horách.

Místní středisko Junáka na Chomutovských slavnostech postaví malý tábor složený z několika podsad, hangáru či polní kuchyně.

Domeček svou prezentaci pojal technicky. “Na krušení jdeme s heslem Technika nás baví,” říká pedagog Domečku Ondřej Merta. Středisko připravilo tři workshopy. „Pro menší děti připravujeme lepení papírové vystřihovánky naší vlastní konstrukce,” naznačuje Merta. Na druhém workshopu si zájemci sestaví jednoduchý plastový model letadla v měřítku 1:144. Třetím workshopem budou ukázky práce kroužků robotiky. “Ukážeme několik elektrifikovaných sestav stavebnice Merkur naší vlastní výroby,” dodává Merta.

Rodinné centrum Rozmarýn vytvoří odpočinkovou zónu v rámci slavností. „Připravili jsme kvíz s tematikou těžby uhlí v okrese, stánek s malováním na obličej, bumper fotbal,“ řekla Pavlína Skopová ze společnosti Kultura a sport Chomutov.

PROGRAM CHOMUTOVSKÉHO KRUŠENÍ

Sobota 17. června

11:00 - 13:00 SLAVNOSTNÍ PRŮVOD MĚSTEM, SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ Přivítání měst a spolků, dekorování praporů
(trasa průvodu parkoviště SD a.s Chomutov, Zborovská,Palackého, Chelčického, náměstí 1. máje, Táboritská, Palackého, Zborovská, parkoviště SD a.s.).

Hlavní podium (travnatá plocha v parku)
14:00 - 14:45 Hornický dechový orchestr Frisch Glück, Annaberg Buchholz
15:00 - 15:30 Prezentace hornických tradic
15:30 - 16:00 Hornický dechový orchestr SD. a.s.
20:00 - 21:00 Anna K.
21:45 - 22:15 Ohnivá show skupiny Pa-Li-Tchi

Podium v zadní části parku
(program pro děti a jejich rodiče)
14:00 - 15:00 Archa Noemova (Divadla v Pytli)
16:00 - 17:00 Na kouzelném paloučku s hosty Jů a Hele (Divadlo Loudadlo)

Malé podium (u sochy Tanečnice v parku)
17:00 - 18:00 Vladimír Walda Nerušil (hudební vystoupení)
18:30 - 19:30 Crazy Dogs (hudební vystoupení)
22:15 - 23:00 Retrosexuals (hudební vystoupení)

Zahradní restaurace u divadla
16:00 - 17:00 Album (country skupina), Medovina (taneční skupina)
19:30 - 20:00 Starohorský banícky Spevokol Haliar (Slovensko)

Parčík u radnice (před bývalým informačním centrem, Chelčického ul.)
15:30 - 16:00 Odhalení sochy sv. Prokopa

Kostel sv. Kateřiny (náměstí 1. máje)
16:15 - 17:15 Předávání cen Český Permon

Doprovodný program v městském parku
10:00 - 18:00 Soutěže, kvízy, prezentace činnosti (Domeček Chomutov, RC Rozmarýn, Junák Chomutov, Muzeum čs. opevnění „Na Kočičáku“, dobrovolnická organizace ADRA)
10:00 - 17:00 Pod ochranou svatého Prokopa (celodenní soutěž pro děti), Divadlo Bída, cirkus Berto, kejklíř Rudy, historický šerm Briganti, Muzica Canora (agentura Modua)
15:00 - 17:00 Jízdy kočárem, na koních a na ponících (PZOO)

Bývalý letní stadion
10:00 - 17:00 Pouťové atrakce

Neděle 18. června

Hlavní podium (travnatá plocha v parku)
10:00 - 11:00 Dětský kabaret (Divadlo Hnedle Vedle)
12:00 - 13:00 Staročeská dechovka
14:00 - 14:30 Folklorní soubor Krušnohor
16:00 - 17:00 Tequila Band (ZUŠ T. G. Masaryka Chomutov)

Podium v zadní části parku (program pro děti a jejich rodiče)
11:00 - 12:00 O Červené Karkulce (Divadélko Uličník)
15:00 - 17:00 Pohádkové Diskotačení

Doprovodný program v městském parku
10:00 - 17:00 Soutěže, kvízy, prezentace činnosti (RC Rozmarýn, Domeček Chomutov, Junák Chomutov, Muzeum čs. opevnění „Na Kočičáku“, dobrovolnická organizace ADRA)
10:00 - 17:00 Briganti, drak Jiří, obří loutky, žonglér a fakír, skupina Arcus, ohnivá show (agentura Modua)
15:00 - 17:00 Jízdy kočárem, na koních a na ponících (PZOO)

Bývalý letní stadion
10:00 - 17:00 Pouťové atrakce

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru