V Chomutově je nové streetworkoutové hřiště
Co vše snese a kolik toho unese streetworkoutová konstrukce, si vyzkoušelo 25 chomutovských atletických nadějí. Foto: Ota Schnepp
Chomutov

Chomutov - Po Radonicích vyrostlo nové streetworkoutové hřiště i v Chomutově, konkrétně u oválu atletického stadionu. Sloužit bude sloužit atletickému klubu TJ VTŽ. Jeho svěřenci předvedli ukázkový funkční kruhový trénink.

Druhé streetworkoutové hřiště v rámci projektu „Sport a pohyb dětem“ je realitou. Jeho uživatelem je atletický oddíl TJ VTŽ Chomutov. Součástí realizace streetworkoutových center je i dvoudenní odborný seminář pro učitele tělocviku a trenéry sportovních oddílů. Tento vzdělávací program má akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Na realizaci školení, vybavení několika streetworkoutových center, tudíž nejen hřišť, ale i tělocvičen sportovními pomůckami a speciální trička pro cvičící přispěla Nadace ČEZ 250 000 korunami.

„Sport a pohyb dětem, je komplexní tréninkový systém, založený na principech funkčního tréninku pro děti a mládež. Chceme, aby se stal celonárodním nejen pro děti štíhlé, ale i trpící nadváhou; talentované či netalentované a pocházející z různých sociálních vrstev. Jeho hlavním smyslem je zapojení co největšího počtu sportujících dětí, vytvoření jejich pozitivního vztahu ke sportu a také rozvoje pohybové všestrannosti,“ říká David Holzer, který je s Jakubem Strakošem, hlavním iniciátorem projektu. Oba jsou bývalí gymnasté a v minulosti úspěšně reprezentovali Českou republiky ve sportovním aerobiku.

2904work1

Nedílnou součástí streetworkoutových hřišť jsou i nejrůznější sportovní pomůcky pro samostatná cvičení. Ty lze použít i v tělocvičnách, takže se tím pádem přeměňují ve streetworkoutová centra. Foto: Ota Schnepp


Projekt bojuje proti pohybové negramotnosti dnešní mládeže a jednostranně zaměřeným tréninkům, které následně způsobují zdravotní problémy dětí. „Funkční trénink využívá specifických tréninkových principů, které umožňují vykonávat běžné denní, ale i sportovní aktivity s výrazně vyšší efektivitou a současně nižším rizikem úrazu. Jeho podstatou tedy je snaha o návrat k přirozené komplexní trénovanosti těla. Vše je propojené i se zdravou výživou,“ dodává David Holzer s tím, že vše zaštiťuje chomutovská Asociace sportů dětí a mládeže.

Jana Hyjáková, předseda atletického klubu TJ VTŽ Chomutov, k tomu dodává, že má vždy snahu, aby její svěřenci absolvovali funkční trénink. Nyní tomu ještě více napomůže i nové streetworkoutové hřiště. Při využití všech sportovních pomůcek, tedy i těch mimo pevnou konstrukci, se totiž na něm mohou v rámci kruhového tréninku vystřídat opravdu všichni. „Jsem z hřiště nadšená, už jen proto, že nám zefektivní posilování celkové kondice a hlavně to bude všechny bavit,“ říká zkušená trenérka a zároveň i tělocvikářka gymnázia. Poměrně nově je i streetworkoutovou lektorkou, když potřebné školení absolvovala na dvoudenním semináři v Radonicích, kde bylo v březnu zprovozněno prvního streetworkoutové hřiště u tamní základní školy.

2904work

Na první pohled připomíná streetworkoutové hřiště klasickou dětskou prolézačku. Na rozdíl od ní se ovšem na či do konstrukce dá vlézt pouze pod dohledem speciálně proškoleného pedagoga či trenéra. Po přidání všech doplňků na něm může smysluplně posilovat své tělo až 15 sportovců najednou. Foto: Ota Schnepp


„Zdravá výživa a správně nasměrované sportovních aktivit jsou důležité pro životní styl dětí a mládeže. Bohužel, v dnešní době obojího ubývá. Nesprávná životospráva a trávení času u počítačů místo pohybu venku, jsou příčinou, že stále více dětí trpí obezitou. O to více oceňujeme aktivitu Sport a pohyb dětem. Rádi jsme tak finančně podpořili vybavení streetworkoutových center a také vzdělávací semináře pro budoucí lektory funkčního tréninku s dětmi a mládeží,“ poznamenala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Do projektu „Sport a pohyb dětem“ jsou zatím v různém stádiu realizace zapojeny ZŠ a MŠ Radonice, z Chomutova pak atletický klub TJ VTŽ, gymnázium a ZŠ a MŠ Duhová cesta. Mimo Chomutovsko jsou to SK Amadeus Most a atletický klub Hvězda v Pardubicích. Asociace sportů dětí a mládeže chce ovšem proniknout se streetworkoutovými centry i do středních Čech, konkrétně v prvopočátku uvažuje o městech Beroun, Česky Brod či Kladno.

Ota Schnepp

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru