Sdílená kola můžete v Klášterci nad Ohří potkat už od pátku. Foto: město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří, Chomutov – Přestože jsou některých sdílená kola a hlavně koloběžky trnem v oku, našli si řadu zastánců, zvláště mezi mladou generací. Města tak po zkušebním prvním roce většinou s projektem pokračují. A přidávají další místa, kde lze sdílené dopravní prostředky parkovat. V Klášterci nad Ohří už nová sezóna odstartovala.

Na stanovištích rozmístěných po Klášterci nad Ohří byla kola rozvezena v pátek 15. března. K dispozici budou zájemcům 8 měsíců, tedy až do listopadu. „Po úspěšném pilotním projektu pokračujeme se službou sdílených kol NextBike Czech Republic. Prodloužili jsme sezonu o 1 měsíc a navýšili počet stanovišť i jízdních kol, a to i díky společnosti ZF Electronics Klášterec, s.r.o., která se do projektu zapojila," uvedla mluvčí města Adéla Václavíková.

Nové stanoviště najdete v ulicích Karlovarská, Pražská, Polní, Útočiště, J. Á. Komenského a ZF Electronics. 

Městská kola s jednotným a dobře rozpoznatelným designem mají sedm převodů. Jak sdílení kol funguje? Je potřeba mít v telefonu staženou aplikaci společnosti NextBike. Využít ji pak mohou i v dalších městech a zemích, kde NextBike službu zajišťuje. Před započetím první výpůjčky je třeba verifikovat platební kartu zasláním jízdního kreditu na svůj nextbike účet. Tento kredit lze uplatnit na půjčovném ve všech zemích, kde NextBike působí. Kredit nepodléhá expiraci a je nevratný. Minimální výše vloženého kreditu je 50 Kč.

Když přijdete ke stanovišti, spustíte aplikaci a naskenujete QR kód na kole. Zámek se odemkne a můžete vyrazit. Jejím prostřednictvím si kolo může zájemci i předem zarezervovat na konkrétní míst a konkrétní čas.

Za finanční podpory Klášterce nad Ohří se můžete na kole projet prvních 15 minut zdarma, za každých dalších 30 minut jízdy zaplatíte 20 korun. Celodenní výpůjčka stojí 300 korun. „Na celý projekt máme v rozpočtu města vyhrazeno přibližně 600 tisíc korun," dodala mluvčí Adéla Václavíková.

Kromě novinky v podobě přidaných stanovišť je tu ještě další: doplněna byla i služba v podobě pauzy během výpůjčky. Pokud si potřebujete něco vyřídit tam, kde není oficiální stanice, stačí v aplikaci zvolit možnost „zaparkovat kolo“ a zaklapnout zámek. Výběrem „obnovit výpůjčku“ se kolo opět otevře a můžete pokračovat ve své jízdě. 

Brzy se opět spustí také provoz sdílených dopravních prostředků v Chomutově. Tam si ale lidé nepůjčují kola, nýbrž elektrokoloběžky od společnosti TO-MI electro. „Nad projektem jsme velmi diskutovali a vnímáme generační problém, kdy zvláště starší lidé tomu nejsou nakloněni. Proti byla také městská policie. Nicméně máme velmi dobrou odezvu od mnoha lidí v Chomutově a samozřejmě i data od provozovatele. Proto jsme se rozhodli i tento rok k využívání sdílených koloběžek přistoupit," uvedl náměstek primátora Milan Märc.

Se spuštěním projektu se čeká na dokončení blokového čištění ulic po zimním období. „S provozovatelem jsme si stanovili řadu podmínek. Mezi nimi je i snaha redukovat počty případů, kdy uživatel zaparkuje koloběžku jinde, než je určeno. V tom případě se mu strhne z účtu finanční pokuta," doplnil druhý náměstek Milan Petrilák. 

I v Chomutově jsou nově dvě stanoviště, kde je možno elektrické koloběžky zaparkovat. Půjčit si koloběžku a zaparkovat ji bude možné u sportovní haly na Březenecké a v Zahradní ulici u Sluníčka. Naopak se zrušila stání v Blatenské ulici a Farského. Stejně jako v loňském roce schválně nejsou stanoviště u zooparku a Kamenového jezera. Tam není provoz koloběžek žádoucí. Zóny, kam se s koloběžkou nesmí, jsou vyznačeny červeně. Pokud do nich uživatel přesto vjede, je mu stržena pokuta.

Sdílené elektrokoloběžky TO-MI si oblíbili hlavně mladí. Využívají je např. k přepravě mezi Chomutovem a Jirkovem. Foto: TO-MI electro

Provoz koloběžek funguje na stejném principu jako provoz kol v sousedním Klášterci – je potřeba mít nainstalovanou aplikaci provozovatele. V tomto případě společnosti TO-MI. Pomocí aplikace odemknete elektrokoloběžku. Stojí to 10 korun. Naskenujete QR kód na volantu, nebo zadáte kód vybraného skútru. Pokud platba proběhla – odtlačíte se nohou a pro zrychlení zvolna přidáte plyn z pravé strany volantu. Po ukončení jízdy zaparkujete elektrokoloběžku na místě k tomu určeném. Platí se 3,50 korun za minutu jízdy. Pokud stojíte, platíte 1 korunu za minutu. 

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru