Foto: ORLEN Unipetrol
Chomutov

ČR – Nadace ORLEN Unipetrol navázala spolupráci s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP). Ten je největší nevládní neziskovou organizací zaměřenou na ochranu přírody a krajiny v České republice, jehož posláním je ochrana a obnova přírodního dědictví, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života. V rámci spolupráce Nadace ORLEN Unipetrol podpoří také pomoc orlům a sokolům, kteří se jako zranění dostali do některé ze záchranných stanic, kterou ČSOP sdružuje.

V jedné ze záchranných stanic svazu se bude letos konat také dobrovolnický den, při kterém zaměstnanci skupiny přispějí svojí prací na potřebné činnosti.

„Spolupráci s organizací sloužící k ochraně přírody takového významu vnímáme velmi pozitivně a těšíme se na vzájemnou spolupráci. Díky naší podpoře společně pomůžeme 30 orlům a sokolům v záchranných stanicích, kteří jsou v jejich trvalé péči. Pomůžeme také dalším třiceti dravcům, kteří se do stanic během roku dostanou a je šance je vyléčit a vrátit zpět do přírody. Díky naší podpoře bude možné těmto vzácným dravcům poskytnout specializovanou péči, vytvoření zázemí, dlouhodobou léčbu a podporu při návratu zpět do přírody,“ říká Katarzyna Woś, předsedkyně správní rady Nadace ORLEN Unipetrol.

Pod ČSOP patří také Národní síť záchranných stanic, která vznikla v roce 1998 a od té doby v celkem 34 stanicích po celé České republice poskytuje nepřetržitě pomoc a péči handicapovaným volně žijícím zvířatům. V nich zaměstnanci pečují o zraněná divoce žijící zvířata a pokud je to jejich stav umožňuje, vrací je po vyléčení zpět do volné přírody. Rukama pracovníků záchranných stanic prošlo už více než 300 000 zvířat v nouzi.

„Máme velkou radost, že Nadace ORLEN Unipetrol navázala novou spolupráci právě s ČSOP. Naše činnost je velmi rozmanitá a většina z ní se odehrává v terénu. Náš svaz pečuje o přírodně zajímavá území, provádí přírodovědecké průzkumy i mapování a prostřednictvím řady projektů se snaží o zachování druhového bohatství živočichů a rostlin nejen na českém území. Nedílnou součástí aktivit je práce s dětmi a mládeží, vzděláváme ale také dospělou veřejnost,“ vysvětluje Petr Stýblo, ředitel Českého svazu ochránců přírody.

Skupina ORLEN Unipetrol v loňském roce podpořila projekty společenské odpovědnosti rekordní částkou 26 milionů Kč. Skupina nadále podporovala projekty životního prostředí, vzdělávání, dobrovolnictví zaměstnanců aktivních ve svých místních komunitách, i dobročinné a neziskové organizace. Aktivity z oblasti společenské odpovědnosti nově od počátku roku 2024 přechází pod Nadaci ORLEN Unipetrol. Ta se dlouhodobě věnuje podpoře vzdělávání a popularizaci vědy a nyní rozšíří své aktivity také o oblast ochrany životního prostředí a podporu místních komunit. Jedním z těchto projektů je také podpora hnízdění sokolů stěhovavých v areálech skupiny ORLEN Unipetrol. Ti na komínech v litvínovské a kralupské rafinerii nebo také neratovické Spolaně pravidelně hnízdní. Od roku 2011 se na komínech skupiny podařilo sokolím rodičům odchovat 49 mláďat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru