Chomutov - Ve večerních hodinách v pondělí 30. ledna bylo potvrzeno vyšetřením ohnisko ptačí chřipky H5 v obci Bílence v okrese Chomutov v Ústeckém kraji. Jde o první ohnisko v Ústeckém kraji a celkově 13. v Česku. Potvrdila to Státní veterinární správa.

3101moravskykrumlov

Likvidace chovu Moravský Krumlov. Ilustrační foto: HZS ČR

V chovu se nachází přibližně 400 kusů drůbeže různých druhů. Chovatel nahlásil úhyn dvou krůt, část chované drůbeže vykazovala typické příznaky nákazy. Dnes okolo poledne by mělo být provedeno utrácení v ohnisku a následně budou vydána nařízení pro uzavřená pásma.

Vysocepatogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 byla dosud v ČR potvrzena také u 31 volně žijících ptáků. Nákaza se vyskytuje ve více než 20 zemích EU. Počet ohnisek v chovech drůbeže na území EU se blíží 600. Nejvíce postiženými státy jsou Maďarsko (231 ohnisek) a Francie (177 ohnisek) (údaje k 30.1. 2017).

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru