Chomutov – Dopravní podnik zahajuje novou éru hromadné dopravy v Chomutově. Koncem listopadu vyjedou do ulic čtyři zcela nové moderní autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn – CNG, dalších šest hodlá dopravce pořídit do května příštího roku. Pro autobusy podnik dokonce vybudoval vlastní plničku CNG.

cng2111

„Snížíme náklady"

Úspornost provozu a šetrnost vůči životnímu prostředí, to jsou hlavní důvody velké inovace. „Těmito změnami máme nakročeno k efektivnějšímu a ekologičtějšímu provozu vozů dopravního podniku. Stlačený plyn je navíc mnohem levnější než nafta a spotřeba se příliš neliší. Vlastní plnička nám náklady na provoz ještě sníží," uvedl ředitel Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova Jiří Melničuk.

Dotace ve výši 50 milionů

Deset nových autobusů pořídí dopravní podnik díky téměř padesátimilionové dotaci od Ministerstva životního prostředí. Ta pokryje 75% nákladů. Čtyři busy již čekají na svou první jízdu. Tři z nich jsou nízkopodlažní autobusy tovární značky SOR a mají kapacitu šestačtyřicet míst na stání a pětadvacet na sezení, čtvrtý je kloubový a plně nízkopodlažní autobus značky Solaris Urbino. Usednout do něj může třiačtyřicet lidí a vestoje se jich tam vejde až 112.

Komfort a pohodlí

„Nové vozy zajistí komfortní jízdu, příjemnější sedadla a také pohodlné nastupování. Doposud jsme měli jen autobusy dvanácti a osmnácti metrové, nyní jsme se při výběru zaměřili na větší variabilitu velikostí v rozmezí od devíti a půl do osmnácti metrů. To proto, abychom mohli flexibilně reagovat na přepravní poptávku," vysvětlil Melničuk.

Rychlost jako u nafty

Nová plnička umožní tankování ze dvou stojanů. „Autobusy se plní rychlostí sedmdesáti kilogramů za minutu, takže je tankování časově srovnatelné s naftou," upřesnil Pavel Pucholt, provozně-technický a investiční ředitel. Plničku vybudoval dopravní podnik díky výhodnému úvěru.

V provozu ve srovnání s naftovými vozy mají autobusy na CNG až o 30 procent nižší emise oxidu uhličitého, pevné prachové částice do ovzduší téměř nevylučují. „Již nyní máme zpracován plán dalšího nákupu plynových autobusů, případně jiných nízkoemisních vozů v letech 2016 až 2020. I v tomto období chceme využít dotačních titulů a věříme, že v získávání dotací na modernizaci našeho vozového parku MHD budeme úspěšní i v budoucnosti." dodal Jiří Melničuk.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru