Chomutov – Centrum Chomutova ožije vánoční atmosférou už 30. listopadu na první adventní neděli, a poté každý další den budou Chomutovské Vánoce ukrajovat čas až do Štědrého dne. „Chomutované i návštěvníci města se mohou těšit na vánoční trh, zvyky, vůně, pohodu, program, jídlo, pití, no prostě na pravou vánoční atmosféru po plných dvacet pět dní. Letos se zaměříme na děti, historii Krušných hor a také na vánoční zvyky našich německých přátel. Chomutovské Vánoce zachovají to oblíbené a přinesou mnoho nového," sdělil primátor města Jan Mareš.

vánoce1911

Vánoce zahájí rozsvícení stromu

Vánoční strom, který bude umístěn na náměstí, darovala rodina Palusových ze Sukovy ulice. Na jejich zahradě vyrostla za asi 25 let krásná jedle do výšky 13 metrů. Ve čtvrtek 20. listopadu ji pracovníci technických služeb za spolupráce městských lesů a městské policie převezou, usadí a ozdobí.

Připraveno je na 180 kusů ozdob, přes 1,5 kilometru světelného řetězu a 30 stroboskopických žárovek. Andělé strom slavnostně rozsvítí společně s výzdobou města, která čítá asi 270 kusů, o první adventní neděli 30. listopadu po čtvrté hodině odpolední. „Chybět nebude ani oblíbený ohňostroj, nově odpalovaný z prostoru tržnice od městského informačního centra. Z náměstí bude tedy nejlépe viditelný západním směrem," upozornila organizátorka Silvie Škubová z kanceláře primátora.

Ještě než se však v první adventní neděli rozsvítí strom, ve velkém stanu na náměstí od 14 hodin vystoupí ve společném koncertu šest chomutovských pěveckých sborů. Zároveň se zde pokřtí nový kalendář města na rok 2015 a od té chvíle bude v prodeji ve stánku Ježíškovy pošty.

vánocea1991Vánoční trh

Tradiční vánoční trh bude na náměstí 1. máje otevřen od 30. listopadu až do 23. prosince denně od 9 do 18 hodin. Nabídne vánoční zboží a samozřejmě i dobré občerstvení, chybět by neměly dobroty z partnerského Annabergu-Buchholze a nově i francouzské speciality. „Nové stánky i s výzdobou nabídnou bonus pro děti i jejich rodiče, a to zajímavý příběh na zadních stranách stánků," přiblížil primátor Mareš.

Samozřejmostí bude i stánek Ježíškovy pošty, kde bude možné si nechat orazítkovat vánoční pohledy či přání a také zakoupit nové kalendáře města na rok 2015, graficky ztvárněné korespondenční lístky či speciální pohledy, hrnečky nebo nové svíčky s vánočním motivem města.

Prodej kaprů pak bude v dolní části náměstí probíhat od 17. do 23. prosince. Pohodovou atmosféru dokreslí ohrádka se zvířátky z Podkrušnohorského zooparku, zvonička štěstí, adventní věnec, vánoční strom, lokálka Amálka a velký party stan s bohatým programem.

V novém kabátě bude adventní kalendář podél radnice, jehož okénka letos ozdobí mateřské školy a jesle. Prvně bude na náměstí vystavený Fialův mechanický betlém z muzea. Jeho 254 figurek, z nichž je 93 pohyblivých, znázorňuje postavičky Josefa, Marie, Ježíška, klanění tří králů, ale také stará řemesla a domácí práce, to vše v chomutovských reáliích. Na Štědrý den bude patřit náměstí živému betlému, který od 11 do 15 každou hodinu zahraje známý biblický příběh.

Dětské Vánoce v Krušných horáchvánoceb1911

Tradice zdobení stromečků dětmi z chomutovských mateřských škol bude nově rozšířena i o vánoční zvyky z druhé strany Krušných hor. Ve středu 3. prosince přijedou děti z partnerského Annabergu-Buchholze, aby vystoupily ve společném programu. Dokonce si v Chomutově ozdobí i svůj strom. Přivezou s sebou Vánočního muže (Weinachtsmanna), který je symbolem německých Vánoc. Na oplátku pak 5. prosince pojedou chomutovské děti na proslulý Annaberský vánoční trh s Mikulášem, andělem a čerty, aby představily české zvyky.

Dětské Vánoce v Krušných horách jsou spolufinancovány z programu Cíl3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Svobodným státem Sasko a Českou republikou z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Vystoupí amatéři i profesionálové

V každodenním programu své dovednosti v hudebních, tanečních i divadelních programech předvedou děti i dospělí z chomutovských školek, škol, souborů a spolků. Každý všední den se ve vyhřívaném stanu na náměstí odehraje originální vystoupení od 16 hodin.

Víkendy pak přinesou od dopoledne až do večera program v podání profesionálů. Pro děti to bude nějaká pohádka nebo kouzelník Pavel Kožíšek a odpoledne pak pro dospělé například koncert YO YO Bandu, Big bandu Zdenka Tölga, stand-up comedy Richarda Nedvěda nebo vyprávění Ivo Šmoldase.

O sobotách budou na náměstí k vidění středověká řemesla a dopoledne jsou pro děti i jejich rodiče připravené tvořivé dílničky. Na loňské představení Prvního občanského pivovaru navazuje letošní naražení sudu Vánočního speciálu 3. prosince v odpoledních hodinách.

vánocec1911Chomutovské Vánoce nejsou jenom na náměstí

Chomutovské Vánoce každoročně obohacuje spousta dalších akcí ve městě. V kostele svatého Ignáce to budou adventní koncerty regionálních pěveckých sborů každou neděli od 18 hodin, s výjimkou první neděle, kdy zazpívá Zuzana Stirská s Fine Gospel Time za doprovodu harfy. Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby pak rozezní kostel na Štědrý den o půlnoci.

Další koncerty se chystají v galerii Lurago, v divadle nebo v Kulisárně. Sklepení pod Špejcharem ovládnou dobrosrdeční čerti. Vánoční výstavy nabídne Radnice i oblastní muzeum. Skanzen Stará Ves v Podkrušnohorském zooparku kromě pohádek, hudby a show nabídne i každou adventní neděli dílničky zaměřené na různá tvoření.

Do kina Svět budou moci rodiče s dětmi zavítat na zábavné odpoledne s čerty, v Aquasvětě si doplavat v soutěži pro kapra a po svátcích si v SD aréně s občerstvením a videoklipy zabruslit. Skauti, tak jako každý rok, přivezou občanům Chomutova 23. prosince betlémské světlo historickým autobusem. Z náměstí 1. máje bude od 1. do 23. prosince vozit zájemce v centru města lokálka Amálka z Podkrušnohorského zooparku. Ve všední dny od 15 do 18 hodin, o víkendech pak od 11 do 12 a od 14 do 18 hodin.

Změny v dopravě a parkování

Dopravní omezení se budou nejvíce týkat náměstí 1. máje, ale i přilehlých ulic. Již 20. a 21. listopadu při instalaci stromu nebude možné parkovat v horní části náměstí. V celé ploše pak nebude možné parkovat od 24. listopadu až do 27. prosince. Důvodem bude instalace stánků, vánoční trh a na Štědrý den živý betlém. Parkoviště u kostela svaté Kateřiny bude pouze pro účinkující. Na náměstí nebude možné vjet při zahájení vánočního trhu a slavnostním rozsvěcení stromu v neděli 30. listopadu od 14 hodin až do večera, stejně tak 24. prosince, kdy po celý den bude patřit náměstí živému betlému. Parkoviště u tržnice a městského informačního centra v ulici U Městských mlýnů bude uzavřené v sobotu 29. listopadu z důvodu konání posledních farmářských trhů a následně druhý den odsud bude odpalovaný ohňostroj.

Jaký je vánoční trh u našich sousedů?

Porovnat vánoční atmosféru, ochutnat německé vánoční speciality či si prostě jen vyjet na výlet mohou Chomutované do blízkého partnerského města Annabergu-Buchholze. Tam se totiž bude konat Annaberský vánoční trh už od 28. listopadu až do 23. prosince. K vidění bude na náměstí samozřejmě typická pyramida, dílny skřítků Wichtelů, adventní kalendář, Vánoční muž, koncerty, ale také hornický průvod a hornický betlém. Stejně jako v Chomutově, i v Annabergu-Buchholzi bude několik speciálních výstav věnovaných Vánocům. Výlet je možné doplnit prohlídkou zážitkového muzea Manufaktura snů nebo doprovodit ponocného na cestě uličkami historického centra.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru