Chomutov – Chomutovská radnice chystá velkou revitalizaci a obnovu zeleně ve třech parcích v centru města. Práce by měly začít na podzim tohoto roku, náklady se vyšplhají něco přes tři miliony korun. Ze zhruba tři a půl tisícovek stromů a křovin jich půjdou k zemi řádově desítky, plán výsadby počítá se třemi sty novými kusy.

park188

Havarijní a neperspektivní

Centrální Městský park, park Dr. E. Beneše a park T. G. Masaryka. V těchto zelených odpočinkových zónách města se již brzy rozezní motorové pily. „Revitalizace je nevyhnutelná. Spousta dřevin je zde v havarijním či neperspektivním stavu," vysvětluje projektová manažerka chomutovského magistrátu Marcela Kukiová. „Nejvíce zásahů bude samozřejmě v největším, tedy centrálním parku. Tady se budeme kromě plošných prací soustředit hlavně na prořezy obvodových částí kolem celého areálu," naznačí manažerka.

Nepřehledné schovávačky pro podivíny

A půjde o pouhé prořezy nebo křoviny po obvodu zmizí? „Jak ve které části. Například keře podél Čelakovského ulice budou odstraněny definitivně," odtuší tisková mluvčí Šárka Schönová a rovnou také uvede důvody, proč tomu tak bude, „park tímto krokem jednak hodně prokoukne, někteří lidé začnou konečně využívat odpadkové koše a je to i z důvodu bezpečnosti." (S posledními slovy mluvčí musíme souhlasit. V nepřehledných křoviskách nejenže se kupí bordel a přemnožují se tady menší či větší hlodavci, dosti často tu také bivakují velmi podivné osoby a park se v podstatě stal lehce nebezpečným teritoriem. Není ale jistota, zda pouze prořezy pomohou – pozn. redakce)

„Chceme parky prosvětlit"

Další dva zmíněné parky čekají podobná opatření. „Jde nám hlavně o prosvětlení, i proto nechceme dále zastromovat. Chtěli bychom park méně hustý, větší travnaté plochy, prostě tak, aby více plnil svoji základní funkci. Tedy odpočinková a klidová zóna," pokračuje ve výčtu Kukiová.

„Na vzácný hmyz jsme připraveni"

Na renovace se město chystalo přibližně tři roky. Mezi základní přípravné kroky patřil samozřejmě dendrologický a entomologický průzkum. „To bylo nezbytné. S entomology budeme spolupracovat i nadále, to pro případ, kdybychom zde objevili nějaké vzácné druhy hmyzu a podobně," ujišťuje manažerka projektu.

Není pochyb, že parky, hlavně tedy ten centrální, potřebují revitalizaci jako sůl. Ta nastávající se ovšem bude týkat pouze obnovy zeleně. „V budoucích plánech jsou i práce komplexní, nyní se ale skutečně budou provádět pouze sadové úpravy," potvrdí Schönová.

Finanční kalkulace

Závěrem se sluší doplnit náklady na celou akci. Práce v parku hlavním se vyšplhají do finanční výše 1,15 milionu korun, oba menší parky pak dohromady spolknou dalších 2,1 milionu korun. „Dotace z Evropského fondu regionálního rozvoje a Státního fondu životního prostředí by měly zaplatit tři čtvrtiny nákladů, zbytek uhradíme z městského rozpočtu," počítá primátor Jan Mareš.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru