Strupčice – Originální dřevěná rozhledna Maják se už dva roky tyčí nad lomem Vršany na pomezí Chomutovska a Mostecka. Najdete ji na místě bývalé výsypky a ana dohled od věže se dostanete po asfaltové silnici ze Strupčic. Minout ji nemůžete, v obci vás k Majáku směřují ukazatele.

Dřevěná rozhledna Maják u Strupčic.

Obec usilovala o stavbu rozhledny na místě bývalé výsypky zhruba od roku 2007. Realizace se však dočkala až po několika letech v souvislosti se vznikem dokumentárního filmu režiséra Martina Ryšavého o Mostecku „Na vodě", ve kterém je stavba rozhledny zachycena.

Vstup na rozhlednu je volný a shora uvidíte jak lom Vršany, tak dohlédnete k teplárně v Komořanech, uvidíte chemičku v Záluží, pohoří Krušných hor i vrcholky Českého středohoří. Z měst dohlédnete na Most, Chomutov a Jirkov, pod rozhlednou spatříte také samotné Strupčice. „Jde o velice oblíbené výletní místo," chlubí se starosta Strupčic Luděk Pěnkava.

Stavbu provedlo 20 dobrovolníků z celé republiky v rámci kurzu „Artefakt" občanského sdružení Prázdninová škola Lipnice za pouhých 10 dní. Pozemek pronajal jeden z místních obyvatel. Náklady na stavbu rozhledny činily pouze 120 tis. Kč a byly pokryty společností Bionaut Films z prostředků na výše zmíněný dokument.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru