Kadaň - Dnešním dnem se kadaňským pacientům se selháním ledvin konečně ulevilo. V areálu kadaňské nemocnice se otevřelo nové dialyzační středisko, tímto krokem se završila závěrečná etapa společného projektu kadaňské nemocnice a dialyzačního řetězce Fresenius Medical Care (NephroCare). Jeho cílem bylo přiblížit tuto život zachraňující metodu téměř čtyřiceti pacientům Kadaňska, kteří museli doposud jezdit třikrát týdně do Chomutova.

dialyza17

Středisko nabízí komplexní péči

Středisko otevřelo své brány dnes, 1. července, kdy na ranní směnu nastoupili první pacienti. Kromě ambulantní dialýzy je zde denně v provozu také nefrologická ambulance, která poskytuje komplexní ambulantní péči pro pacienty s ledvinným onemocněním. Celou investici financoval nový nájemce prostor a provozovatel nového střediska, společnost Fresenius Medical Care – D.S.

„Pacientům se hodně ulehčí"

„Se stavbou střediska jsme začali v březnu letošního roku a měli jsme důvod spěchat," vzpomíná na počátky spolupráce ředitel společnosti David Prokeš. „Naše chomutovské středisko je dlouhodobě přetíženo a bylo stále obtížnější provoz pro takové množství pacientů udržet v komfortních podmínkách. Nyní se ulehčí jak chomutovským, tak kadaňským pacientům, a bude více času a prostoru na další rozvoj nefrologické péče v regionu," vysvětluje Prokeš.

Ředitel kadaňské nemocnice Josef Mašek byl projektem od počátku nadšen. „Tento projekt má z našeho pohledu samá pozitiva. Jednak se nám podařilo využít prostory, které doposud ležely ladem, a jednak jsme mohli poskytnout dialyzační péči přímo v naší nemocnici a vyslyšet tak přání mnoha našich pacientů. Když si uvědomíte, že každá terapie na středisku trvá pět hodin a tito lidé na ni musí jezdit třikrát týdně, je pochopitelné, že cestování do Chomutova pro ně bylo velmi náročné. Jsou to většinou lidé vyššího věku a mají i mnoho přidružených onemocnění," pochvaluje si Mašek.

Nejmodernější dialyzační metoda

Nové dialyzační středisko má kapacitu šestnáct dialyzačních lůžek a kromě pacientů, kteří sem docházejí na pravidelné dialýzy v tzv. chronickém dialyzačním programu, zde mohou být také ošetřováni pacienti s akutním ledvinným selháním. Tak jako ve všech ostatních střediscích, mají i zde pacienti k dispozici nejmodernější dialyzační metodu, tzv. vysokoobjemovou hemodiafiltraci.

„Jedná se o metodu, která je v nefrologickém světě vnímána jako nejpokrokovější, a tak se ji snažíme dopřát všem pacientům, kterým to jejich zdravotní stav dovolí. Děláme to především proto, že metoda je pro pacienty mnohem bezpečnější, než klasická hemodialýza a je při ní mnohem méně kardiovaskulárních komplikací. Také naši pacienti ji mnohem lépe snášejí, což je skvělé," objasňuje medicínská ředitelka NephroCare Michaela Ságová.

„Zatím plánujeme dvousměnný provoz"

Závěrem ještě primářka kadaňského dialyzačního střediska Jindřiška Pössnickerová doplní veškeré provozní záležitosti: „Zpočátku plánujeme dvousměnný provoz, který zahrnuje první směnu od 6 do 12 hodin a druhou od 12 do 18 hodin. Pokud by se počet pacientů zvyšoval, přizpůsobíme tomu samozřejmě i denní provoz střediska. Mimo provozní dobu máme pohotovost na telefonu, kdy jsou k dispozici lékař i sestra, a ti jsou připraveni rychle reagovat na urgentní potřeby, jakými jsou např. akutní dialýzy, nebo v těch radostnějších případech - příprava pacienta na transplantaci ledviny. Tam musíme opravdu velmi rychle reagovat a vše ve velmi krátkém čase zorganizovat."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru