Most - Tenhle pohled se otevírá jen jednou za čas a chce to mít velké štěstí, nebo se kvůli němu objednat: Krovy přesunutého mosteckého kostela. Mohli je vidět lidé ve čtvrtek, když se pro zvané otevřela po úpravách věž děkanského chrámu. Pro veřejnost je otevřena od pátku 15. května.

Unikátní pohled na podkroví mosteckého kostela. Foto: Oldřich Hájek

Věž kostela, kam vede 197 schodů, byla kvůl rozsáhlé rekonstrukci uzavřena od loňského října. Jak se opravy povedly, mohli lidé poprvé vidět v půlce května. A to rovnou s novou stálou výstavou velkoformátových fotografií Stanislava Štýse a Jana Hodače. Na nich lidé mohou sledovat bourání starého města, natáčení filmů, těžbu okolo Mostu a mohou i srovnat na záběrech ze stejných míst, jak Most a místa v okolí vypadaly dříve a jak nyní.

V první den otevření se také zpřístupnily krovy střechy kostela. Jde o netradiční pohled, který se příliš často lidem nenaskytne.

Gotický kostel byl vystavěný po požáru města před pěti sty lety v roce 1515 na místě raně gotické baziliky. Ze staršího kostela se dodnes dochovala pouze krypta. Stavba nového chrámu, zasvěceného Panně Marii, byla zahájena roku 1517 a trvala až do začátku 17. století.

Při likvidaci starého města Mostu z důvodu těžby uhlí byl kostel přesunut před čtyřiceti lety v roce 1975 o 841,1 m do blízkosti barokního špitálu s gotickým kostelem sv. Ducha na bývalém Pražském předměstí. Pro veřejnost je kostel Nanebevzetí Panny Marie opětovně zpřístupněn od roku 1988.

Návštěvní doba kostela:

duben a říjen 10:00 - 16:00
Poslední návštěvník 15:15 hod
Zavírací den PONDĚLÍ a ÚTERÝ

červen - srpen 10:00 - 18:00
Poslední návštěvník 17:15
Zavírací den PONDĚLÍ

květen a září 10:00 - 17:00
Poslední návštěvník 16:15
Zavírací den PONDĚLÍ

Základní vstupné na věž činí 30 korun, snížené 20 korun. Do kostela činí vstupné 75 korun, snížené pro studenty, důchodce či handicapované je 50 korun. Kostel si podle ceníku účtuje za fotografování stokorunu, poplatek za kameru je dvě stovky.

Fotogalerii si můžete prohlédnout pod článkem na našem sesterském serveru na tomto odkazu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru