Betlém je již na nádvoří kláštera připraven. Při nedělním setkání bude možno jej doplnit dalšími postavami. Foto: Helena Malíková
Výlety

Osek – Nádhernou atmosféru slibují pořadatelé 3. adventního zastavení na nádvoří oseckého kláštera. To nese podtitul O radosti s pastýřskou písní. Milé setkání společně připravili členové spolku Klášterní zahrady Osek, z.ú., Dům dětí a mládeže - Deštník v Oseku a Cisterciácké opatství v Oseku.

Třetí neděle se pojmenovává Radostná, chcete-li latinsky Gaudete. Tehdy zapalujeme třetí svíčku na adventním věnci, které se říká Pastýřská. Třetí svíce symbolizuje přátelství a také tři oblasti: duši, ducha a tělo. Světlo této svíce přináší harmonii všech tří oblastí, přináší nám radost i zklidnění, světlo smíření i vzájemnou lásku pronikající k srdcím lidí. „V tomto duchu jsme připravili setkání v prostoru klášterního nádvoří Cisterciáckého kláštera v Oseku u Duchcova," vysvětluje jedna z pořadatelů Helena Malíková.

Akce se koná v neděli od 14 hodin převážně ve venkovních prostorách klášterního nádvoří. Dobře sebe i děti oblékněte, ale bude možné se i ohřát. Prostor bude vyzdoben a při soumraku osvětlen svícemi i elektřinou. „Můžeme společně vyrábět perníčky a malé sněhuláky a také doplnit postavičky ze slámy do našeho betléma nebo vyrobit vlastní svíčku, drobné dárky. Přizdobíme si vlastní vánoční svícen s pomocí floristů, kteří jinak svými vazbami zdobí i prostory na zámcích. Do dílniček pro děti i dospělé přiletí s pomocí i andělé. Přinesete-li si lucerničku se svíčkou, předají i vám světlo," poodhaluje program Helena Malíková.

V přítmí kostela za svitu svící zazní flétnový koncert a později, až se setmí, tak zahraje stínové divadélko. Budou zde i stánky s drobnými rukodělnými a řemeslnými dárky, prodej čajů, džemů, jablky, ořechy, medové výrobky, cukroví. Navštívit můžete také krámek dětí, který připravily z vlastních výrobků, možné vám tak přinesou inspiraci. „I vaše děti mohou s sebou přinést vlastní tvoření pro potěšení ostatním. Po setmění pak zazní nádvořím společné zpívání smíšeného sboru ze zpěvníku s texty písní. Budeme moc rádi, když se připojíte a zazpíváte si spolu s námi známé vánoční písně. Zpěvník dostanete jako dárek," vyzývá ostatní pořadatelka..

V průběhu celého setkání bude k dispozici pro zahřátí a občerstvení svařené víno červené i bílé, černý i bylinkový čaj, horká čokoláda tří chutí, palačinky, cukroví, vánočka, medové výrobky, pojízdná kavárna se svými dobrotami a také venkovní gril a pivo Ossegg.

 

 

Nacházíme se v období zimního slunovratu a dny jsou nejkratší. S tímto obdobím přichází čas na to, abychom si uvědomili vlastní hodnoty a zamysleli se nad hlubším smyslem našeho žití. Předvánoční dny by nám měly přinést zejména ztišení, zklidnění a vzájemné setkávání, sdílení a provázet nás energie uznání a laskavosti. A tak závěrem setkání proběhne společné přání. Děti i dospělí mohou zavěsit ta svá přání na vánoční strom, případně svěřit k úschově andělům a svaté rodině do betlému.

„Přijměte naše pozvání k adventnímu zastavení i vánočnímu tvoření. Těšíme se na vás," lákají na neděli pořadatelé.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru