Na obloze po setmění můžete pozorovat Vánoční hvězdu! Zajímavý úkaz byl naposledy vidět v roce 1623
30.11.2020 17:55 SEČ Chomutov - Saturn (vlevo) a Jupiter na večerní obloze. Foto: Astronomická společnost Chomutov
Zajímavosti

Chomutov - Po celý rok můžeme nad jihozápadním obzorem sledovat dva nápadné zářící body – planety Jupiter a Saturn, přičemž Jupiter je z tohoto páru ten jasnější.

Den za dnem se k sobě zvolna přibližují, a to až do pondělí 21. prosince. V den zimního slunovratu téměř splynou v jednu „hvězdu“. Planety se k sobě přiblíží na pouhých šest úhlových minut, tedy jednu pětinu průměru měsíčního disku. Něco podobného se naposledy událo v roce 1623.

Bude-li jasno, na nic nečekejte. Půl hodiny po západu Slunce, kolem 16:30 hodin, planety hledejte nízko nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají už v 18:30 hodin středoevropského času, takže pohled z kopce, odkud je dobrý výhled až ke vzdálenému horizontu, bude velkou výhodou.

V případě, že to počasí a aktuální situace umožní, můžete tento zajímavý úkaz pozorovat na louce u bývalého kina Oko (Lipská ulice naproti kostelu Sv. Barbory) od pátku 18. do pondělí 21. prosince vždy v 16:30 hodin středoevropského času. V případě nutnosti lepšího výhledu se přesunete do nedalekého Volnočasového areálu Domovinka. Podrobné informace najdete na internetových stránkách a Facebooku Astronomické společnosti Chomutov.

Těsné přiblížení budou doplňovat největší měsíce těchto planet. Jedná se tak o velmi zajímavý astronomický úkaz. Na příští těsnou konjunkci Jupitera a Saturnu si budeme muset počkat až do března 2080.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru