Dana Pavlousková patří mezi takzvaně „silné“ samoživitelky, které pomáhají těm “slabším“.
Zajímavosti

ČR - České samoživitelky jsou na tom hůř než kdy jindy. Pomáhají si o to víc navzájem: Vybraly peníze i na bydlení pro nejpotřebnější z nich. Jak Klub svobodných matek v krizi vybral statisíc na jídlo a léky? Je zvláštní, kdo supluje stát, když nefungují „obědy do škol“ a zamrzly potravinové banky. Anketa o dětském jídle děsila už před pandemií, co až se zdraží o desítky procent.

Papriky za 139 korun, květák za stovku, vepřová panenka 269 korun… „Jako opravdu si někdo koupí květák za 90 korun? Moc tomu nevěřím? Jablka 45 Kč/kg, kedlubna 20 Kč/ks…“ tak reagovala po svém nedělním nákupu jedna z maminek ve skupině Klubu svobodných matek. Současné ceny potravin, které se podle odhadů mají zdražit i o desítky procent – hlavně v případě ovoce a zeleniny, ji děsí už teď. „Taky jsem se zhrozila, když jsem ty ceny viděla (…) Byla jsem zvyklá denně kupovat aspoň něco. Teď budu ráda, když koupím aspoň 1x týdně. A to se ještě budu rozhodovat, zda ovoce či zeleninu,“ svěřila své úvahy jedna z klubových expertek na zahajování konverzací Michaela.

Zmíněná nezisková organizace, kterou založila jedna ze samoživitelek, přitom už v březnu v jistém slova smyslu předběhla stát, když vyhlásila program mimořádné pomoci na úhradu potravin a léků. Jenže program v polovině dubna skončil.

Na ovoce si sahlo jen každé čtvrté dítě...

Zakladatelka klubu Dana Pavlousková už v polovině března vytušila, co může nastat v takto nepředvídatelné situaci, která postihne i rodiny, které dosud fungovaly normálně. Obratem po uzavření škol vyhlásila zahájení výplaty 2tisícového příspěvku, určeného právě zejména na potraviny. „V první vlně našeho programu mimořádného finančního programu jsme rozdělili celkem 320 tisíc pro 160 rodin samoživitelů,“ prozradila.

Vycházela z toho, co zjistila z vlastního výzkumu, jehož výsledky zveřejnila v závěru roku 2018. Z nich tehdy vyplynulo, že „finanční situace umožňuje zařazovat pravidelně do jídelníčku ovoce a zeleninu jenom každé čtvrté matce samoživitelce. Čtvrtina tak činí jenom někdy a necelá pětina je do nákupu nezařazuje vůbec nebo pouze když jsou zlevněné,“ vyplynulo z ankety, které se účastnilo 1 154 respondentek z celé České republiky.

Kreativní sólomatky

Není se co divit, že vybraných více než tři sta tisíc rozdělila nezisková organizace v podstatě během pár dní. Kde získala tolik peněz? Zdá se, že svobodné matky jsou vynalézavé a nebojí se oslovit i soukromé mecenáše. Sbírka fungovala netradiční formou, včetně zapojení do Souhvězdí pomoci.

Například díky prodejci elektroniky czc.cz, který umožnil svým zákazníkům při koupi produktů přispět na nákup potravin, navýšil Klub původně zamýšlenou částku o dalších 100 tisíc.

A když nezbývá ani na bydlení? Zvýhodněné jsou úplné rodiny…

Situace v rodinách samoživitelů se prý vyvíjí podle toho, co v klubu předpokládali - takže po měsíci krize začínají mít samoživitelé už i problém hradit řádně náklady na bydlení. Na mimořádné dávky od úřadu práce se, jak se zjistilo, v podstatě nedá téměř spoléhat. „Z tohoto důvodu jsme nyní v polovině dubna spustili náš nový program, v rámci kterého nejohroženějším rodinám samoživitelům budeme přispívat částkou až 5 000 korun právě na náklady s bydlením spojené,“ potěšila novinkou Pavlousková, která dle svých slov chápe, že naše vláda dělá, co může, a je samozřejmě obtížné vyjít vstříc všem. „Na druhou stranu cílová skupina samoživitelů patří k těm nejohroženějším a v současné chvíli spadají do celkové plošné podpory, nemají žádnou ochranu, žádný benefit navíc. Osobně bych viděla jako výraznou pomoc například navýšení ošetřovného ze stávajících 60 % alespoň na 80 %, to by hodně pomohlo,“ zmínila, co nejmenšího by ještě měla vláda udělat.

Mnoho sólorodičů, například osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), přitom po ztrátě jediného příjmu nedosahnou ani na Ošetřovné ani se jich netýká Antivirus. Špatně jsou na tom v tomto směru proto zejména živnostnice s dítětem od 13 let, přestože právě děti 2. Stupně základních škol se mají do lavic dostat nejpozději, až v červnu, možná vůbec.

Výživné – kostlivec prorodinné politiky

Z ankety mezi samoživiteli mimo jiné vyplynulo, že průměrný měsíční příjem matky samoživitelky pohybuje v rozmezí 10 000 až 20 000 korun (55 % respondentů). Šlo ovšem o údaje z roku 2018. Teď je to mnohem horší. „Řada samoživitelů byla dlouhodobě v situaci, kdy jejich příjmy stačily přežívání tzv. z měsíce na měsíc. Nyní pokud pobírají ošetřovné, mají z původního příjmu pouze 60 %, takže matematika je jasně vypovídající a řada samoživitelů se tak začíná dostávat do existenčních problémů,“ upozorňuje Pavlousková.

V době nouzového stavu, kdy mnozí zůstali jen na 60 % příjmu, je přežití o to větším problémem. Zvláště když se výdaje na stravu ještě zvýšily kvůli zavřeným školním jídelnám.

Jsou to právě osamělé matky, potažmo otcové, kteří se dostávají do finanční tísně i v dobách bez COVID-krize. Často kvůli nízkému nebo vůbec nehrazenému výživnému ze strany druhého rodiče.

Někteří plátci výživného to podle několika ohlasů naopak vzali jako alibi, proč alimenty chvíli neplatit, tedy proč upozadit povinnou výživu dítěte namísto sebe.

„Problém neplaceného výživného se dlouhodobě neřeší a samozřejmě za stávajících podmínek celou situaci jenom zhoršuje. Je to dlouhodobě rozšířený jev, který probíhá za tichého souhlasu všech a nikdo to neřeší,“ podotkla k nijak nepřekvapující informaci ředitelka klubu. Nový příjem, kterým se pro některé plátce nyní stane Kompenzační bonus OSVČ („pětadvacítka"), také ke snížení dluhu na výživném nepomůže, protože jej nelze postihnout exekutorem.

Dana Pavlousková patří mezi takzvaně „silné“ samoživitelky, které pomáhají těm “slabším“. Její aktivity nejdříve vznikly jako facebooková síť sdružující postupně několik tisíc žen s podobným osudem, které se chtějí co nejlépe postarat o děti, byť jsou osamělé, prošly například domácím násilím, druhý rodič neplatí výživné a podobně.

Skupina na Facebooku nakonec přerostla do takového rozsahu, že Dana založila neziskovou organizaci. V neveřejné skupině klubu je dnes kolem 9 770 žen včetně několika mužů, stránku sleduje přes 11 400 uživatelů. Nejvíce příjmů pro příspěvky, kterými je pak možné pomáhat sólorodičům v krizi, získává Klub z e-shopového prodeje výrobků, které vytvářejí právě samoživitelky.

foto

náhled konverzace o potravinách na facebookových stránkách Klubu svobodných matek

2304samozivitelky2

2304samozivitelky4

2304smozitivitelky3

2304samozivitelky5

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru