VÍTE, ŽE… Národní muzeum má díky šachtě unikátní sbírku zkamenělin z pravěké přírody
Zkameněliny z Dolu Bílina. Foto: Národní muzeum
Zajímavosti

Praha - Národní muzeum slavilo v loňském roce výročí 200 let od svého založení a od Severočeských dolů dostalo k tomuto jubileu jedinečný dárek. Jedná se o sbírku zkamenělin třetihorní flóry a fauny z dolů Bílina.

Tato unikátní sbírka obsahuje zhruba čtyři tisíce kusů kvalitních fosilií z jílovitých a písčitých usazenin tzv. bílinského jezera, které se vytvořilo v severních Čechách před 20 milióny lety. Mezi fosilními rostlinami bylo identifikováno na 150 rodů z dnešního pohledu exotických rostlin a bohatý soubor hmyzu a obratlovců. Sbírka například obsahuje na první pohled dobře patrnou fosilii žáby nebo vodní či bahenní želvy. Unikátní je i v tom, že například u mnohých zkamenělin ryb jsou dobře viditelné jejich měkké části. Součástí sbírky je dokonce i nejstarší krasec na světě, přičemž fosilie tohoto brouka je ve velmi dobrém stavu. Z flóry stojí bezpochyby za zmínku i zkamenělina rostliny s názvem sloní uši Dvořákovy, která je pojmenována po svém nálezci a jinde na světě se nenachází.

„Severočeské doly nám touto sbírkou poskytly nedocenitelný materiál k dalšímu zkoumání a poznávání našeho světa před miliony let,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Materiál, jenž je obsahem této sbírky, byl předmětem studia mnoha paleontologů a podstatná jeho část je dnes vědecky zhodnocena a publikována. Zároveň přinesla objev mnohých nových druhů rostlin i živočichů. Materiál má navíc potenciál dalšího studia a tím pádem je i vysoce pravděpodobné, že v budoucnu přinese další nové vědecké poznatky.

Po ukončení těžby uhlí v mostecké pánvi už obdobné nálezy nebudou možné a tato kolekce je tedy unikátním zdrojem informací pro vědeckou obec. Současně se jedná o soubor atraktivních exponátů pro obdivovatele pravěké přírody.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru