Ústecký kraj má být špička v oboru nanotechnologií. I díky programu Restart
Zástupkyně vládního zmocněnce Gabriela Nekolová.
Zajímavosti

Ústecký kraj - V současné době do Ústeckého kraje plyne pouze 1 % z veřejných financí určených na vědu a výzkum. Vládní program RE:START se to snaží změnit. Spolupracuje s Technologickou agenturou ČR na přípravě 4 programů v celkové finanční výši přes 800 milionů korun.

První finanční prostředky budou v Ústeckém a Karlovarském kraji rozděleny na podporu aplikovaného výzkumu na jaře tohoto roku. Finance budou určeny pro spolupráci výzkumných organizací a firem. Další podpora je vyjednávána na Ministerstvu průmyslu a obchodu a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

V Ústeckém kraji je podpora výzkumu a vývoje potřebná. Kraj prochází hospodářskou proměnou. Vytěžené doly jsou postupně zaplavovány a vzniká soustava jezer. Do kraje jsou přitahováni noví investoři, otevírá se prostor pro stávající i nové výzkumné týmy, které se zabývají chemií, autonomními řídicími systémy, geotermální energií, nanotechnologiemi a dalšími oblastmi. Gabriela Nekolová, zástupkyně vládního zmocněnce zodpovědná za program RE:START doplňuje, že výzkum může každému z nás přinést perspektivní pracovní místa, nové služby či ekologičtější prostředí. Díky tomu by se v kraji mohli znovu usazovat mladí a kvalifikovaní lidé.

„Ve strategických dokumentech Ústeckého kraje je důležitost vědy zmiňována zejména v souvislosti s rozvojem konkurenceschopné ekonomiky postavené na znalostech a inovacích. Je v nich rovněž deklarován záměr podporovat obory se silnou tradicí v regionu, jako jsou chemie, energetika či sklářství. Tomu odpovídá i idea vytvoření specializovaného vědecko-výzkumného centra zaměřeného na průmyslovou chemii, situovaného do areálu Unipetrol. Takové centrum má zajisté ve struktuře výzkumu v severočeském regionu své místo. Pro rozvoj regionu je třeba rozvíjet chemii v širším měřítku. Jsou to ty obory, které se zabývají vývojem nových materiálů, včetně nanomateriálů a také jejich recyklací či znovu získáním z odpadů. Chemické obory, zejména zaměřené na využití druhotných surovin, na ochranu životního prostředí a na vývoj nanomateriálů pro biomedicínské aplikace jsou ty oblasti, kde lze očekávat výrazný růst podnikatelských příležitostí a pro které je v kraji odborné zázemí,“ vysvětluje Pavla Čapková, proděkanka pro vědu a zahraniční vztahy na Přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

2602restart

Marcela Munzarová, jednatelka společnosti Nanovia.

Inovace jsou každodenním tématem i pro společnost Nanovia, jejíž výrobní závod sídlí v Litvínově. Firma vlastní patent na Bariérové textilie, využívá high tech technologie pro průmyslovou výrobu nanovláken a jejich laminátů. Technologická inovace poskytuje řadu produktových možností, které lze chápat jako obchodní příležitosti a toho na trhu chtějí využívat. Aby však na trhu uspěli, potřebují dobrou vzdělávací infrastrukturu v oblasti odborného středoškolského i vysokoškolského vzdělávání. Tomu se snaží pomoci vládní program RE:START. „Z hlediska regionu vidím příležitost v bývalých textilních firmách a dobré spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně, kde díky oboru nanotechnologie vzniká prostor pro proškolování našich budoucích zaměstnanců,“ sdělila jednatelka společnosti Marcela Munzarová a doufá, že se z programu RE:START najdou finance na zajištění lepší technické vybavenosti laboratoří Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. „Aplikace nanovláken ve sportovním oblečení byla medializována více než jiné aplikace, a proto je tak známá. Zásadně významnější využití mají nanočástice obsažené v různých nátěrech, nástřiku či povrchových úpravách textilií či ve stavebnictví – ve formě nátěrových samočistících hmot. Nanotechnologie je multidisciplinární věda s přesahem do fyziky, chemie, biologie a medicíny,“ dodává Munzarová. Využití nanomateriálů pak míří z laboratoří do praxe. V medicíně díky tomu dochází k úspěšnější diagnostice nádorů a likvidaci nádorových tkání. Ve farmacii jsou nanomateriály využity k cílené dopravě léčiv v organizmu. Nanotechnologie jsou využívány i v oblasti životního prostředí – třeba při filtraci odpadních vod a plynů.


PROGRAM RE:START

  • Program restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje realizovaný Úřadem zmocněnce vlády s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem pro místní rozvoj pod záštitou Vlády České republiky

„Ke zlepšení podnikatelského prostředí v Ústeckém kraji může přispět jedině mnohem bohatší vědecko-výzkumná infrastruktura, do níž budou zapojeny další instituce v regionu,“ zdůvodňuje aktivity programu RE:START Gabriela Nekolová. Příkladem může být Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Tam i přes krátkou historii vznikly týmy, které svým odborným zaměřením pokrývají širší pole technických a přírodovědných oborů důležitých pro rozvoj kraje, kam lze zařadit materiálové vědy (výzkum), kvalifikovanou chemii, problematiku ochrany životního prostředí ve všech souvislostech a vybrané aspekty ochrany lidského zdraví včetně aplikací vybraných technologií a materiálů v medicíně. Svým zaměřením tedy doplňují zaměření jiných významných vědecko-výzkumných subjektů v kraji, například UniCRE. „Výzkumné týmy UJEP jsou v těsném kontaktu se špičkovým základním výzkumem ve světě a aktivně se na něm podílejí, jsou též součástí velké výzkumné infrastruktury NanoEnviCz. V poslední době tyto týmy učinily výrazný pokrok směrem k realizaci výsledků výzkumu a ke komercializaci vznikem Centra pro transfer technologií. Doménou UJEP je tzv. orientovaný výzkum tvořící most mezi základním a aplikovaným výzkumem či technickou realizací. Investice do využití tohoto výzkumného potenciálu pro rozvoj regionu zaručí jeho návratnost,“ upřesňuje profesorka Pavla Čapková z UJEPu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru