Ministerstvo: Cestování do Chorvatska je možné jen s občanským průkazem
Na cestu do Chorvatska nutně nepotřebujete cestovní pas. Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Ministerstvo zahraničních věcí ČR potvrzuje, že čeští občané mohou do zemí EU včetně Chorvatska, Bulharska, Velké Británie a Kypru i nadále cestovat nejen na základě platného cestovního pasu, ale také na základě platného občanského průkazu. Podmínky cestování českých občanů do zemí Evropské unie, které jsou uvedeny na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí v kapitole "Cestujeme", zůstávají v platnosti.

Jak podrobně uvádí text v kapitole „Cestujeme“, občan ČR může cestovat do zemí Evropské unie na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem. Doklady musejí být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu mimo území ČR.

Skutečnost, že některý ze států Evropské unie není součástí Schengenského prostoru (např. Chorvatsko, Bulharsko, Velká Británie, Kypr) nemění nic na podmínkách pohybu občanů členských států uvnitř Evropské unie, tj. i do těchto států může občan ČR cestovat jak s cestovním pasem, tak také s občanským průkazem.

Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, to znamená, že každý občan cestující do některého členského státu Evropské unie musí mít svůj vlastní platný cestovní doklad.

V případě ztráty cestovního dokladu nebo občanského průkazu je nutné se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu do ČR vystaví náhradní cestovní doklad.

ÚAMK informuje

Jedním z nejčastějším dotazem na infolince 1230 Ústředního auto moto klubu je, jestli turisté z České republiky potřebují platný cestovní pas nebo občanský průkaz pro cestu do Chorvatska. Proto se náš team vydal přímo na hranice s Chorvatskem a zjišťoval co vyžadují tamní kontrolní orgány od turistů.

Na chorvatských hranicích nám odpovídal zástupce vedoucího pohraniční policie v Macelj Damjan Vešligaj.

Jak probíhají hraniční kontroly?
"Všechny bez výjimky kontrolujeme. V případě, že by čekání na hranicích bylo delší než 15 minut, pak přistoupíme jen na cílené kontroly vybraných osob."

Co vše kontrolujete?
"Kontrolujeme u podezřelých vozidel zavazadlový prostor a dle předložených dokumentů i jestli osoba mířící do Chorvatska není celostátně hledaná."

Postačí občanovi z České republiky platný občanský průkaz nebo musí mít pas?
"Pro cestu do Chorvatska vám stačí platný občanský průkaz, ale pokud ho turista nemá, může použít platný pas. To samé platí i pro děti. Ty musí mít svoje doklady, jinak je nevpustíme do Chorvatska."

Kdy mě můžete zakázat vstup do země?
"Pokud nemáte v pořádku cestovní doklady (poznámka redaktora: doklad musí být platný i po opuštění země a nesmí být poškozen) nebo pokud převážíte zboží, které je zakázáno dovážet do Chorvatska."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru