Hvězdárna Teplice.
Zajímavosti

Teplice – Teplická hvězdárna slaví letos 60 let od svého otevření, které se uskutečnilo 1. ledna 1964. Současně dostala nový název i logo. Hvězdárna a planetárium Teplice se od 1. ledna 2024 jmenuje Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích. Novinkou je rovněž nový dalekohled SHOT, který pracovníci hvězdárny nainstalovali v prosinci loňského roku a který je určený především pro sledování satelitů a kosmického odpadu. 

Hvězdárna na Písečném vrchu nabízí pro veřejnost denní i večerní pozorování. Denní pozorování se zaměřuje především na děje, které probíhají na Slunci. Večer se pak zájemci mohou účastnit večerního pozorování Měsíce, planet, hvězdokup, mlhovin, galaxií a dalších objektů ve vesmíru. K dispozici je hvězdárna veřejnosti také v případě mimořádných úkazů jako je zatmění slunce, jasné komety nebo meteorického roje.

Prostorný přednáškový sál hvězdárny slouží pro konání přednášek s tématy přírodních a technických věd. Při všech akcích mají zájemci možnost navštívit vyhlídku na střeše hvězdárny, vychutnat si výhled na město z příjemného odpočinkového venkovního posezení, prohlédnout si výstavy v ochozech nebo prozkoumat interaktivní obrazovky. 

Bohatý program je ve hvězdárně naplánován nejen na víkend, ale i v průběhu pracovního týdne. Například ve středu 17. ledna se uskuteční hned tři akce, a to s ohledem na věku diváků. Nejprve je od 15 hodin připraven program pro děti od 4 do 7 let. Pohádky o Cvočkovi popisují příhody profesorova psa Cvočka a jeho kamarádky rakety Aminy, kteří se společně vydali do vesmíru prozkoumávat neznámé planety. Tentokrát v příbězích Pohádková planeta, Planeta přeludů a V souhvězdí Velkého psa. Po pohádkách se děti seznámí s hvězdnou oblohou. 

Od 17 hodin je připraven program pro diváky ve věku 8 až 13 let s názvem Odkud svítí Sluníčko. Jde o pohádku o věčně nemocném králi, kterému jeho šašek poradí, že nejlepším lékařem je Sluníčko. A tak si král nechá postavit zámeček tak, aby ho Slunce ráno budilo, v poledne mu svítilo k obědu a večer mu posvítilo na dobrou noc. Jak si stavitel poradí se změnami sluneční poutě oblohou v různých ročních dobách a zda se král skutečně uzdraví se dozvíme v naší pohádce. Po pohádce se děti seznámí s hvězdami na opačné straně oblohy, než kde je Slunce v poledne, tedy s hvězdami nad severem.

Program pro děti od 14 let až po dospělé začíná v 19 hodin. Promítání s názvem Hra stínů a světel diváky seznámí se stínohrou těles ve sluneční soustavě. Ukáže principy vzniku zatmění Slunce či Měsíce, a nejen to. Zajímat nás budou i příbuzné úkazy. Těmi jsou například přechody Merkura a Venuše přes Slunce, nebo zákryty hvězd Měsícem či planetkami.

Na čtvrtek 18. ledna je připravena novinka letošního roku – pozorování konkrétních částí Měsíce. Na další dny je připraveno večerní i denní pozorování i další program pro děti. Z bohaté nabídky si můžete vybrat ZDE.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru