OD SOUSEDŮ: V Karlových Varech je k vidění putovní výstava Spolku Němců v Čechách
Foto: Karlovarský kraj
Zajímavosti

Karlovy Vary – V prostorech budovy A krajského úřadu mohou zájemci zhlédnout výstavu o Janu ze Žatce a jeho fascinujícím díle, které i 600 let od svého vzniku budí pozornost. Výstavu s názvem Jan ze Žatce, Oráč a smrt je možné navštívit do 17. září.

Na jedné straně stojí próza rané novoněmecké hry, na druhé pak téma, s nímž se setkává každý z nás – umírání, ztráta blízkých, nevyhnutelnost smrti, její nespravedlnost, bolest a vztek tváří v tvář vlastní bezmoci. Vášnivý filosofický dialog mezi Oráčem a Smrtí, sepsaný okolo roku 1400, patří k nejvýznamnějším dílům literatury a dodnes je cennou součástí německého písemnictví. Německý originál do češtiny přebásnil německo-český spisovatel a germanista Pavel (Paul) Eisner.

Jan ze Žatce byl městským notářem a rektorem latinské školy v Žatci a od roku 1411 i městským notářem v Praze. Náhlá smrt jeho mladé ženy Markéty mu dala podnět k sepsání rozpravy Oráč z Čech. Jan ze Žatce zvolil pro své dílo formu hádání, oblíbenou ve středověké literatuře. Dialog je rozvržen do 32 kapitol, protagonisty sporu jsou typizované postavy Oráče a Smrti. Ve 33. kapitole Bůh přednesený spor smírčím výrokem rozsoudí, 34. kapitola je věnována závěrečné modlitbě.

Výstavu je možné navštívit v době úředních hodin úřadu - pondělí a středa 8 – 17 hodin, úterý a čtvrtek 8 – 15 hodin a v pátek v době 8 – 14 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru