Proč si pořídit tepelné čerpadlo i do starého domu a na co si dát pozor?
Proč si pořídit tepelné čerpadlo i do starého domu a na co si dát pozor?
Zajímavosti

Tepelná čerpadla patří v současné době k velmi oblíbeným zdrojům vytápění u novostaveb, stále častěji se však používají i pro vytápění starších domů, které prošly rekonstrukcí. Proč byste nad pořízením tepelného čerpadla měli uvažovat i vy a podle čeho jej vybírat, pokud máte starší dům?

Výhody instalace tepelného čerpadla do starého domu

Tepelná čerpadla jsou jako zdroj vytápění stále populárnější díky jejich vysoké energetické účinnosti, udržitelnosti, ale i jednoduchosti tohoto vytápění, protože odpadají starosti s přikládáním do kotle a s tím spojeným nepořádkem v domě. Dle zvoleného typu tepelného čerpadla je pak rozdílná i náročnost jeho údržby, v případě nejoblíbenějších tepelných čerpadel vzduch-voda jsou však nároky na údržbu opravdu minimální.

Přední výhodou tepelných čerpadel je však jejich úspornost, náklady na vytápění pomocí tepelného čerpadla jsou totiž velmi nízké. To nejen díky tomu, že získávají teplo z vnějších dostupných zdrojů, ale i v ohledu na skutečnost, že můžete získat výhodnější sazbu elektřiny v tzv. nízkém tarifu až na 20 hodin.

Tepelné čerpadlo do starého domu je skvělou investicí i v ohledu na vlastní cenu nemovitosti, která po instalaci tepelného čerpadla vzroste. Nejedná se tedy jen o investici, která se vám vrátí v podobě nižších účtů za energie či jiné tradiční zdroje vytápění.

Mezi výhody tepelného čerpadla patří i je jeho ekologičnost, protože při vytápění s ním nevznikají emise jako při klasickém vytápění tuhými palivy, a navíc díky využívání tepla z vnějších zdrojů se jedná i o udržitelné řešení.

Jaké typy tepelných čerpadel jsou vhodné pro staré domy?

Na trhu se můžete setkat s tepelnými čerpadly vzduch-voda, voda-voda, země-voda, vzduch-vzduch nebo využívající teplo z odpadních látek. Pro staré domy se hodí především tepelná čerpadla vzduch-voda, voda-voda a země-voda. Proč tomu tak je?

Tepelná čerpadla vzduch-vzduch jsou vhodná především pro pasivní domy, které nemají příliš mnoho malých místností, protože je omezený počet připojitelných jednotek. Tepelná čerpadla vzduch-vzduch získávají teplo ze vzduchu, a to bez topného systému, díky tomu nabízí vyšší topný faktor než ostatní tepelná čerpadla. Tepelná čerpadla využívající teplo z odpadních látek jsou pak vhodná především pro průmyslové a komerční prostory, kde dochází k uvolňování velkého množství odpadních látek z klimatizací, odpadních vod nebo vlastní výroby.

V závislosti na klimatických podmínkách se tak pro starší domy hodí především tepelná čerpadla vzduch-voda, voda-voda a země-voda. Nejoblíbenější jsou tepelná vzduch-voda, která nevyžadují náročnou údržbu, a i jejich montáž patří k jednodušším, protože nevyžaduje zemní práce. Nevýhodou těchto čerpadel však je snižující se efektivita při nízkých teplotách.

V náročnějších klimatických podmínkách se pak jeví jako výhodnější tepelná čerpadla země-voda nebo voda-voda. Při jejich instalaci je však nutné provádět zemní práce ve formě vrtů nebo plošných kolektorů, což pořizovací cenu výrazně zvyšuje.

Co váš může při instalaci tepelného čerpadla do starého domu zaskočit?

Počáteční investice je samozřejmě vysoká a je úměrná energetické náročnosti objektu. Tím se dostáváme k otázce, jak vypočítat výkon tepelného čerpadla. Nutné je počítat s tím, že čím vyšší tepelnou ztrátu domu musí tepelné čerpadlo pokrývat, tím více poroste vaše počáteční investice, ale i vaše možnosti ušetřit. Než se pustíte do vlastní instalace tepelného čerpadlo do starého domu, je vhodné se zamyslet, zda nebude vhodné dům zateplit, případně vyměnit okna, abyste nevyhazovali peníze oknem.

Rovněž se v praxi můžete setkat s problémy ohledně umístění vnější a vnitřní jednotky tepelného čerpadla. Každý výrobce má specifické požadavky na správné umístění tepelného čerpadla. Liší se nejen vzdálenost od jednotlivých objektů, ale i samotné rozměry čerpadel, ke kterým je nutné připočíst prostor pro rozvody. Zejména u domů s nižšími stropy pak může nastat problém.

Před instalací tepelného čerpadla do starého domu je vhodné jeho výběr i umístění konzultovat s odborníky, kteří vás na případná úskalí upozorní a přesněji vám předloží nejen požadovaný výkon čerpadla, ale hlavně návratnost této investice.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru