Klášterec nad Ohří - V klášterecké galerii Kryt v srpnu zahájí první výstavu ze série výstav věnovaných 100. výročí založení samostatné Československé republiky, a to výstavu s názvem Portréty a podpisy československých legionářů. Vernisáž proběhne příští pátek, 3. 8. 2018, v 17:00.

V roce 2018 si připomínáme výročí několika zásadních okamžiků v našich dějinách, a to jednak založení samostatného československého státu, od jehož vzniku letos uplyne přesně 100 let, ale čekají nás i další významné „osudové osmičky“. Rok 1938, tedy rok, kdy byla podepsána Mnichovská dohoda mezi Německem, Itálií, Francií a Velkou Británií o odstoupení pohraničních území Československa Německu, podepsána byla 29. září 1938 v Mnichově. Dále rok 1948 – samotný únor 1948 označovaný komunistickou stranou jako "vítězství pracujícího lidu nad buržoazií a reakcí“ a rok, jehož cílem bylo nastolení komunistické diktatury, likvidace parlamentního demokratického systému a připojení Československa k sovětskému bloku. A nakonec rok 1968, Pražské jaro a invaze vojsk Varšavské smlouvy, tedy vpád armád pěti komunistických zemí do tehdejšího Československa.

V galerii Kryt při této příležitosti představí sérii čtyř výstav, zaměřených na daná témata.

Výstavua Portréty a podpisy československých legionářů Františka Frolíka má za cíl zmapovat téma československých legií. Seznámí návštěvníky s osobnostmi, které rozhodující měrou ovlivnily vznik, samotnou existenci legií a rovněž představí některé osobnosti literatury a výtvarného umění, které se legionářskou tématikou ve své tvorbě zabývaly. Medailonky jednotlivých osobností jsou doplněny ukázkami jejich podpisu či rukopisu ze sbírky autora Františka Frolíka, fotografiemi a množstvím dalších příloh.

Nosným tématem výstavy je připomenutí 100. výročí bitvy u Zborova, která výrazně ovlivnila další vývoj československého zahraničního odboje a jeho mezinárodního uznání. Cílem je připomenout veřejnosti události, které přispěly k vytvoření samostatného státu Čechů a Slováků. Představíme vám také několik osobností z politického života, které se zasloužily o vznik československých legií. Svými aktivitami, vlivem a především diplomatickými schopnostmi při jednání s představiteli světových mocností se zasloužily o uznání potřeby vzniku samostatných československých vojenských jednotek, které se pak významně zapojily do bojů první světové války.

Výstava je kombinovaná s výstavou materiálů a fotografií získaných na základě výzvy uveřejněné v Kláštereckých novinách od občanů města Klášterce nad Ohří.

V září je pro návštěvníky připravená druhá výstava - Osudové osmičky.

Výstava Osudové osmičky vzniká nejenom ve spolupráci s Gymnáziem a střední odbornou školou v Klášterci nad Ohří. Představí návštěvníkům všechny tzv. Osudové osmičky, jejichž výročí si letos připomeneme, a to rok 1938, 1948 a 1968. Bude jí patřit září – měsíc, kdy byla v roce 1938 podepsána Mnichovská dohoda – dokument, ve kterém se Německo, Itálie, Francie a Velká Británie dohodly na postoupení pohraničních území Československa Německu.

Dále si připomeneme rok 1948 a s ním státní převrat, který komunistická historiografie nazývala Vítězným únorem. Cílem byla likvidace parlamentního demokratického systému, snaha začlenit Československo do sovětského mocenského bloku a nastolení komunistické diktatury, která u nás trvala dlouhých 41 let.

Čeká nás také rok 1968. Rok Pražského jara, který končil jeho násilným potlačením srpnovou okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy, a začalo období tzv. normalizace.

Říjen je věnovaný prvnímu československému prezidentovi, kterého připomene výstava Prezident Tomáš G. Masaryk. Výstava zapůjčená z muzea TGM v Rakovníku prezentuje méně známá fakta a zajímavosti týkající se osobnosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Seznámíte se se zajímavostmi ze života TGM. Zachycuje například Masarykova oblíbená jídla, denní program prezidenta, Masarykův vztah ke knihám, k archeologii, Masarykovy cesty, Masarykovy automobily či koně. Výstavu doplní dobové filmové dokumenty zachycující prezidenta T. G. Masaryka v Lánech.

Celou sérii uzavře výstava věnované osobnosti Václava Havla, posledního československého prezidenta a zároveň prvního prezidenta nově vzniklé České republiky. Václav Havel, politika a svědomí
Výstavu připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Českými centry a Knihovnou Václava Havla.

Na 26 panelech objevíte slavné i méně známé myšlenky z Havlových textů či veřejných projevů. Citáty doprovázejí fotografie: čistě havlovské i aktualizační, které mají podtrhnout naléhavost výzev. Mnohé z nich promlouvají v současné době s překvapivou silou.

„Výstava se poskládala víceméně sama. Se znalostí Havlových textů člověka brzo napadne, kam a pro co sáhnout. Při přípravě byla zároveň důležitá i jistá dávka odvahy. Havla často považujeme za neškodnou součást minulosti. Jenže mnohé z toho, co napsal či řekl, dráždí do dneška, může to dokonce pro leckoho představovat politicky výbušný materiál,“ říká o výstavě autor koncepce Jan Hron. Výstava byla uvedena na mnoha místech po celé ČR a v Českých centrech po celém světě – New York, Štrasburk, Mnichov, Curych, Islámábád, Soul a další.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru