Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Teplice – Masožravci vs. vegetariáni – výstava štírů a strašilek v botanické, tak je pojmenována nová atraktivní výstav. Zhlédnout ji budete moci během ledna a února ve foyer skleníku Tropicana a obohatit tak svůj zážitek z exotické flóry také o další prvek navíc – velmi exotickou faunu (která dokonce ani v naší botanické zahradě běžně nesídlí).

Název chystané výstavy přímo vyplývá ze základních charakteristik obou skupin zvířat, kdy obě sice náleží k bezobratlým (obdobně jako 95 % živočichů na celém světě), jsou ovšem díky svému odlišnému dlouhodobému vývoji a evoluci velmi rozdílné.

Štíři jsou klasickými masožravci lovícími svou kořist, zatímco strašilky se živí tím, co často samy svými vlastními těly záměrně imitují – rostlinami. Některé druhy strašilek velmi věrohodně připomínají list, jiné kůru a jiné zase větvičku. (A pro nás botaniky jsou paradoxně větším „zlem a nebezpečím“ nežli štíři, neboť hrozí, že by nám toho ze zahrady mnoho nezbylo, kdyby se jim mazaně podařilo utéct. Na druhou stranu i tito býložravci jsou mj. pro regulaci rostlinné biomasy nepostradatelní a jejich zjev je nanejvýš kuriózní.)

Byť již jen samotnými svými názvy štíři a strašilky znějí (a svým způsobem možná i vypadají) trochu děsivě, není třeba se nechat odstrašit, naopak. Tito tvorové jsou naprosto fascinující. Strašilky si vysloužily své jméno právě díky tomu, že působí jako všechno možné, jen ne živý tvor. Štíři jsou naproti tomu „dobře známým“, snadno představitelným živočichem, kterého si v hlavě vymodelujeme během vteřiny. Avšak slovo „známý“ může klamat, neboť ve skutečnosti existuje celá řada věcí, které o těchto zvířatech běžně nevíme, případně dokonce i předsudků, které vůči nim ve svých myslích chováme. A právě proto tato výstava vznikla a bude nabízet veřejnosti nejen blízký osobní pohled na tyto neobvyklé tvory, ale především zajímavosti a poučení, včetně komentovaných prohlídek s odborníkem.

175934404 3860605284030442 683861795815228308 n dc00f

Foto: Botanická zahrada Teplice

„Štíři jsou extrémně odolní a houževnatí tvorové, kteří přežijí i ve velmi nehostinných podmínkách. Velká část štírů žije na pouštích a polopouštích, což je už samo o sobě dobrý výkon. Věděli jste ale, že vydrží až několik dní nedýchat a řadu měsíců vůbec nejíst? Štír je schopen přežít dokonce i pro člověka smrtelné dávky radioaktivního záření,“ přibližuje kurátor zahrady Jan Ptáček.

Výstava se uskuteční ve spolupráci a za podpory Zoologické zahrady Děčín, Zoologické zahrady Ústí nad Labem a Petra Hammerschmieda z REPTI PLANET. Primárním vystavovatelem a naším hlavním partnerem a odborníkem je pan Petr Haberland, jemuž tímto vzdáváme veliké díky a uznání. Vzájemná podpora, výuka a edukace společnosti příjemnou a zajímavou formou k lepšímu poznání přírody a jejích klenotů, je jedním z našich hlavních cílů a dlouhodobých závazků, jimž se naše instituce snaží dostát.

„Jelikož se dlouhodobě snažíme mimo jiné o environmentální edukaci veřejnosti a zvláště mládeže, touto výstavou chceme docílit větší osvěty veřejnosti o těchto úžasných zvířatech a zároveň návštěvníkům nabídnout netradiční výstavu v době, kdy se venkovní expozice z velké části nachází v zimním spánku,“ doplňuje ředitel zahrady Petr Šíla.

Výstava ve foyer zahrady bude ke zhlédnutí od 9. 1. do 25. 2. 2024 v rámci standardní prohlídkové trasy.

Každý čtvrtek po dobu konání výstavy budou v čase 9:00–11:00 probíhat půlhodinové komentované prohlídky a ukázky pro školy. Tyto prohlídky si je možné zarezervovat na našich webových stránkách kliknutím na tento odkaz. Jedna prohlídka trvá cca 30 minut, pročež časově vzato v jediném dni mohou proběhnout celkem 4 prohlídky, viz náš rezervační systém. První prohlídka začíná v 9:00 a končí v 9:30, poslední prohlídka začíná v 10:30 a končí v 11:00. Kromě toho by se mělo uskutečnit také několik víkendových komentovaných prohlídek pro veřejnost, o těch vás budeme blíže informovat v dohledné době.

 
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru