Ústecký kraj – Spálili jste se na sluníčku? Tvůrce tohoto textu ano, páč je pěknej matla. O to ale ani tak nejde. Oč tu běží, je to, že podobně jako v neděli (21. května), i v pondělí (22. května) jihovýchodní proudění vyhnalo rtuť v teploměrech až nad hranici 28,0 °C (například v Doksanech, mimo Ústecký kraj pak hlavně v Plzni, tam až na 29 °C).

Rekordy nepadaly. Mimo jiné kvůli 22. květnu 2012, který do Doksan přinesl až tropických 30,8 °C s tím, že třicítka tenkrát padla i v Děčíně (až 30,4 °C). Letní atmosféra panovala i v dolní části Krušných hor. Respektive: na Mezáku naměřili až 27,4 °C, tedy více, než kolik naměřili dejme tomu v Pafosu na Kypru („jen" 26,1 °C). Jak vidno, i Mezák má své dny.

Co můžeme čekat v dalších dnech?

23. května: Předposlední květnové úterý se ponese ve znamení bouřek. V severozápadních Čechách budou mít nejhorší podmínky ke vzniku (nejnižší hodnoty CAPE atd.), nicméně určitě se nejeden cumulonimbus (bouřkovej mrak) objeví. Na Moravě ještě zaznamenají až plus minus 27 °C, nám musí stačit nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

24. května: Jakoby slunečno. Proč jakoby? Numerické modely počítají s pásem vysoké/střední oblačnosti, oxidujícím právě nad severozápadními Čechami. Původně však počítali s ničím, přesněji s jasnou až skoro jasnou oblohou. Tak si vyberte. Nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C.

25. května: Jasná obloha, přinejhorším skoro jasná. Nejnižší ranní teploty kolem 11 až 7 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru