OBRAZEM: V Březně u Chomutova stojí nové sousoší. Představuje víru, lásku a naději
Nové sousoší Víra Láska Naděje. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Březno u Chomutova - Včera v podvečer se v Březně u Chomutova slavnostně odhalilo nové sousoší sochařky Jitky Kůsové. Socha stojí v zatáčce u místního viničného parku.

Sousoší, kde je muž, žena a dítě, vzdává, podle autorky, hold všem lidem, kteří se rozhodli přijet do Sudet, pokračovat v životě a obstáli. „Pojala jsem to jako rodinu svého otce, který sem přišel po válce a začal tu žít," řekla s dojetím sochařka Jitka Kůsová.

Název dostala socha podle nápisu, který měly volyňské rodiny často doma, tedy: víra - láska - naděje. „Přemýšlela jsem, jak zakomponovat poselství mé rodiny. Nakonec to je, že muž má pevnou vůli, žena dává lásku a všichni dávají tu naději," vysvětlila význam Kůsová.

Socha vznikla z kamene, který v obci neměl dlouho využití. „Kvádr tu ležel deset let, čekali jsme, než přijde nějaké téma. Pak přišla Jitka Kůsová s tímto návrhem, nám se na obci líbil a tak po deseti letech dostal kámen život," řekl starosta obce Březno Zdeněk Valenta.

Podle vedení obce nutí socha k zamyšlení. „To není jenom socha, je to obrovská výzva! Autorka nepracovala rukami, ale srdcem," dodala místostarostka obce Zdeňka Buzková.

Sochy od Jitky Kůsové jsou už v obci čtyři. Celkem je v obci okolo třech desítek sochařských děl.

FOTO

1910socha1

1910socha2

1910socha3

1910socha5

1910socha6

1910socha7

1910socha8

1910socha10

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru