Na sever Irska přinesla rekordní tropy, teď tlaková výše Dana ovládne Česko
Ilustrační foto
Chomutov

Severní Čechy - Dana – pro mnohé muže životní výhra a zdroj moudrosti, ale též radosti a spokojenosti, naopak pro jiné šlápnutí vedle. Ať už máte ke jménu Dana jakýkoliv postoj, Daně, která s námi stráví nejbližší přítomnost, to bude srdečně jedno.

Jak se dozvídáme z titulku, Danou je oblast vysokého tlaku vzduchu. Toto jméno jí přiřkli němečtí meteorologové, to oni po celý rok pojmenovávají víceméně všechny tlakové útvary nad Evropou. Čeští to prozatím nedělají. Otázka zní: Zneužívá titulek informaci o tropech ve svůj prospěch, nebo jsou před námi opravdu tropy, tj. třicítky?

Odpověď vlastně najdeme v minulosti a přítomnosti. V sobotu, tedy 17. července, u zátoky Strangford Lough na východě Severního Irska naměřili až 31,2 °C. Z českého pohledu žádný extrém, nicméně v Severním Irsku tak vysoká teplota ještě naměřena nebyla. Původní rekord měl hodnotu 30,8 °C a pocházel z 30. června 1976 (a 12. července 1983). Co se Irska jako ostrova týče, absolutním maximem je 33,3 °C a datuje se na 26. červen 1887. Irsko je zkrátka mírné – léta celkem chladná, zimy celkem teplé. Ale ty větrné bouře, ty kolikrát stojí za to.

Dobře, takže Severní Irsko prožilo nejteplejší den za celou dobu meteorologických měření a pozorování. A jak s tím souvisí Dana? No jednak s sebou přinesla teplejší vzduch a jednak úplně zrušila mraky. Masa teplého vzduchu + vymetená obloha + náklon severní polokoule ke Slunci = 31,2 °C. Jednoduché.

Česká republika Danu pocítí jinak. Jelikož bude na její přední straně, čeká ji příliv chladnějšího a vlhčího vzduchu ze Severního moře. Tudíž ano, titulek se pouze chtěl zviditelnit (jak jinak).

20. července: Maxima okolo 18 až 22 °C, minima kolem 13 až 9 °C. Beze srážek, ale mezi dopolednem a pozdním odpolednem docela dost oblačnosti. Ráno a večer OK.

21. července: Maxima okolo 20 až 24 °C, minima kolem 13 až 9 °C. Déšť ne, ale odpoledne mraků dosyta (až na Ašsko, Chebsko a Karlovarsko, prostě dálný západ).

22. července: Maxima okolo 22 až 26 °C, minima kolem 14 až 10 °C. Nezaprší, ale celodenní azuro též ne – přes den se zase budou honit mraky.

Na víkend se aktuálně rýsují maxima v letních až tropických číslech, resp. mezi 26 až 30 °C, avšak vše nasvědčuje tomu, že mraky prostě nedají pokoj. Kdy naposledy bylo tahem jasno (jako úplně jasno a všude) alespoň 72 hodin?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru