Nové výletní místo na Chomutovsku? V osadě Jindřišská může vyrůst tahle třípatrová kruhová rozhledna
V osadě Jindřišská může znovu vzniknout rozhledna. Takto by měla vypadat. Foto: Město Jirkov
Chomutov

Jirkov - V osadě Jindřišská může znovu vzniknout rozhledna. Před více než sto lety už tu vyhlídková věž stávala, ale za 1. světové války byla stržena. Město má teď šanci získat na výstavbu rozhledny v této části Jirkova dotaci z Národního programu podpory cestovního ruchu, o niž v únoru požádalo a která může uhradit až polovinu nákladů.

Na stavbu rozhledny ze zmíněného dotačního programu už město mělo slíbený státní příspěvek, naposledy v roce 2017. Záměr však tenkrát ztroskotal na tom, že dotace musela být proinvestovaná v tom samém roce, což se nestihlo. Tehdy byly předpokládané náklady na rozhlednu zhruba 2,89 miliónu korun. Nyní, po zaktualizování rozpočtu projektu, činí celkové náklady přes 3,74 miliónu korun.

Poskytnutí a čerpání dotace se předpokládá v tomto roce. V odůvodněných případech ale může být akceptována žádost o převod a následné čerpání dotačních prostředků do roku 2021. Tyto podmínky by mělo být město schopné splnit. Protože zastupitelé na loňském prosincovém jednání schválili realizaci akce a vyslovili souhlas se zajištěním peněz na spolufinancování, radnice stihla podat žádost o dotaci v termínu.

Zástupci radnice v minulých dnech prostřednictvím dronu prověřovali, jestli jsou rozhledové podmínky v místě vyhlídky kvůli vzrostlým stromům stále ještě dostatečné. „Potvrdilo se, že nic nebrání tomu, aby rozhledna byla postavena,“ ujišťuje místostarostka Dana Jurštaková.

O znovuvybudování rozhledny na skalnatém vršku v Jindřišské už řadu let usiluje tamní okrašlovací spolek. Původní celodřevěná vyhlídka z roku 1892 byla vysoká 10 metrů. Na místě je dnes patrná už jen kamenná plošina, na které věž stála. Nová rozhledna má být ještě o 4,2 metru vyšší, s nekrytou vyhlídkovou plošinou ve výšce 12,5 metru.

Kruhová věž má mít tři patra, to spodní z kamene. Konstrukci mají tvořit dřevěné pilíře koncipované do trojboku spřažené s kovovou konstrukcí ve druhém a třetím poschodí. Schodiště se plánuje ocelové.

Vrch Na Skalce je od Jirkova vzdálený asi 3 kilometry. Vyhlídková věž bude přístupná po původní lesní pěšině, která dnes vede k vrcholu.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru