Z bývalé synagogy bude kulturní centrum. Jirkov nastínil, jak budou opravené prostory vypadat
Lubomír Polák z odboru majetku města a útvaru investic jirkovské radnice před synagogou. Foto: Vladimír Vacula
Chomutov

Jirkov - Město Jirkov se chystá opravit bývalou synagogu. Chce z ní udělat kulturní centrum. Rekonstrukci hodlá radnice částečně hradit z dotace. S přípravnými pracemi na opravu by se mohlo začít už letos na podzim.

Před 172 lety ji postavili v Jirkově jako židovskou modlitebnu. Za druhé světové války sloužila jako skladiště. Pak v ní byl sklad harampádí a sběrna druhotných surovin. Bývalou synagogu koupilo město v létě 2016 od soukromého vlastníka. A teď vše připravilo k tomu, aby tuhle ruinu opravilo.

Na zpustlé zahradě je beton místo trávníku, na něm zrezlé váhy na šrot a všudypřítomný nepořádek. Přízemí zchátralé budovy (na snímku níže) má betonový nepůvodní strop, díky kterému vzniklo patro. Takhle to tu nevypadalo a vypadat nebude. „Všechen beton musí pryč, celý prostor uvnitř se znovu otevře a prosvětlí,“ zdůrazňuje Lubomír Polák z odboru majetku města a útvaru investic jirkovské radnice.

2105synagogavprizemi

Lavičky, pódium i socha

Město si nechalo zpracovat projekt, který budovu i její okolí přetvoří na kulturní zařízení. Budou se tu konat výstavy, koncerty, recitály, autorská čtení i další společenské akce. Součástí areálu bude upravená zeleň sloužící k relaxaci a odpočinku návštěvníků. Na zahradě nebudou chybět lavičky, pódium a také socha, na niž radnice využije milion, který městu předloni odkázala jedna z obyvatelek.

Na obnovu budovy a areálu město žádá ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na program regenerace brownfieldu. „Dotace by mohla pokrýt polovinu veškerých nákladů na rekonstrukci,“ poznamenává místostarostka Dana Jurštaková. Celkové náklady jsou odhadnuté na zhruba 8,5 milionu korun. S přípravnými pracemi by se podle Poláka mohlo začít už letos v říjnu. Hotovo má být příští rok.

2105synagogavparte

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru