Jirkov - Fairtradová káva, čaj, voňavé bábovky z domácích vajec a fairtradového cukru, mléko a sýry od místních farmářů. Takové dobroty posnídala víc než stovka lidí, kteří se v sobotu během dopoledne sešli na společném pikniku na náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově.

Fairtrade snídaně v Jirkově. Foto: MÚ Jirkov

Dali tak najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje. Piknik s názvem Férová snídaně NaZemi proběhl v Jirkově poprvé. Město se tak přidalo k dalším 159 místům v České republice, kde se piknikový happening pořádal. Akce probíhá tradičně na Světový den pro fair trade, který připadá na druhou květnovou sobotu.

„Byli jsme mile překvapeni, kolik lidí dorazilo. Snídali vlastní pokrmy i jídlo kupované přímo u stánků na farmářských trzích, které tu také probíhaly. Někteří s sebou přinesli i ubrus, kdo neměl kávu a čaj v termosce, mohl si zakoupit na místě. Připravili jsme také koutek pro děti,“ uvedla organizátorka jirkovské snídaně Andrea Karlovská, referentka Městského úřadu v Jirkově. Z Jirkova vyjížděly dva cyklobusy na Lesnou, kde probíhalo Zahájení turistické sezony. Pořadatelem Férové snídaně bylo město Jirkov ve spolupráci s Destinační agenturou Krušné hory. Na místě pomáhali také dobrovolníci z jirkovského gymnázia.

Férová snídaně NaZemi je největší akcí na podporu fair trade v České republice. Zájem o akci, kterou v ČR zastřešuje nezisková organizace Na Zemi, neustále stoupá. Do prvního ročníku se před šesti lety zapojilo 41 míst, letos už čtyřikrát tolik. Společnou snídaní dávají účastníci najevo, že upřednostňují produkty, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce. Z výsledků prodeje fairtradových výrobků vyplývá, že nejprodávanějším produktem je káva. Té se dle organizace Fairtrade Česko a Slovensko prodalo v loňském roce v ČR 173 tun.

Co je fair trade?

Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, dává tak přednost výrobkům, za nimiž nestojí zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru