ZAZNAMENALI JSME: Nechutný útok vyřadí auto z provozu. Zápach uvnitř je pak neskutečný
Poškozený automobil. Zasažená místa je třeba neutralizovat. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Ústecký kraj – Když to ucítíte, půjde s naprostou jistotou o nejhorší zápach, jaký kdy váš nos zaznamenal. Znemožní pobyt v prostorách, které kyselina máselná zamořila. Po útocích na české restaurace v minulosti se v minulém týdnu objevilo několik poškozených majitelů osobních aut.

Redakci se podařilo kontaktovat s člověkem, jemuž takto kdosi výrazně znepříjemnil cestování vlastním autem. Alespoň dočasně. „Někdo šel asi z restaurace a takto poškodil tři auta vedle sebe,“ uvádí majitel octavie.

Zabere neutralizace sodou. A větrání

V autě se nedá po zasažení kyselinou máselnou takřka vydržet. Zápach hniloby, zvratek a tlející mršiny dohromady si ještě několikrát vynásobte. A zbavit se toho není nic jednoduchého. „Měla by pomoci neutralizace sodou. A pak hodně větrat,“ dodává poškozený motorista. Počítá, že s autem nebude moci nějakou dobu jezdit.

Kyselina máselná se používá například do ohradníků u frekventovaných silnic. Má za úkol odpuzovat zvěř a zamezit jejímu vstupu do silničního provozu. Znají ji i rybáři.

Pozor na legraci, jde o trestný čin

Už v minulosti se v Česku, na Ostravsku, objevilo několik pravděpodobně konkurenčních útoků na bary a restaurace. Majitelé tam museli v zasažených místech vysekat dlažbu i kus betonu a na několik dní zavřít. Jiné útoky na restaurace se objevily v roce 2016 v Plzni. Tam policisté dopadli čtyři podezřelé a vedli proti nim trestní stíhání. Poškozena byla i handicapovaná řidička, také jí někdo zasáhl automobil touto látkou.

Redakce po dohodě s majitelem vozu nebude uvádět, kde přesně k vandalskému činu došlo ani jakým způsobem bylo auto zasaženo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru