OBRAZEM: Žiželice mají obavy z nebezpečné silnice: Chceme tu omezit rychlost a zpevnit její okolí
Místní si dokumentují nehody. Foto: Petr Marek
Chomutov

Žiželice – Ročně se tam stanou až desítky dopravních nehod. K řadě z nich musí vyjíždět hasiči, policisté i zdravotničtí záchranáři. Místním není současný stav lhostejný a požadují změny.

Ve zkratce: Řidiče zde nebrzdí žádná dopravní značka a silnice se navíc údajně naklání kvůli ujíždějícímu svahu. To vše mají silničáři podle požadavků místní samosprávy změnit.

Silnice I/27, která vede od Žatce přes obec Žiželice a pokračuje dále na Most či Chomutov, se nad obcí s pěti sty obyvateli klikatí a toto místo je nebezpečným úsekem s desítkami nehod ročně.

Jak nám sdělila místostarostka obce Žiželice Helena Makuková, svah pod silnicí v serpentinách nad domy kvůli svému nestabilnímu podloží pravděpodobně ujíždí. Což dokládají mimo jiné i kroniky obce, kde se o nestabilním svahu již v minulosti zmiňují a dokonce k jednomu nebezpečnému sesuvu došlo v roce 1941, který dokládají i fotografie se zcela zbořeným stavením.

Že je tento úsek silnice první třídy opravdu problematický, dokládají i časté dopravní nehody.

Nebezpečná situace není lhostejná kromě obecního úřadu ani místním dobrovolným hasičům i občanům. Již delší dobu monitorují provoz na této komunikaci a pořízený materiál poskytli Ředitelství silnic a dálnic k posouzení.

Obecnímu úřadu a zdejším občanům jde hlavně o bezpečnost, vzhledem k tomu. že serpentiny se klikatí přímo nad vesnicí a již mnohokrát chybělo málo a havarovaný nákladní vůz mohl ze svahu sjet rovnou do obce.

Jak nám řekla místostarostka Helena Makuková, minimálním opatřením, které požadují, je dopravní značení upozorňující na úsek častých nehod a snížení rychlosti na bezpečnou mez. Dalším krokem by mělo být zpevnění prostoru podél silnice v serpentinách nad vesnicí.

https://www.youtube.com/watch?v=-37acz8nEGU

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru