Na severu Čech dál vzniká přímořská krajina. I bez moře
Signalizační bóje u litvínovského rybníku. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Ústecký kraj – Signalizační bóje, kterou znáte z moří a oceánů, je k vidění v Litvínově. Je na pomyslné cestě mezi Duchcovskou marínou a Strupčickým majákem. Právě zde má totiž podle recesistů vzniknout Moře klidu.

Bóje je nyní na břehu rybníku Nová voda v areálu Nové Záluží. Za její umístění můžeme vděčit spolkům My Litvínov a Moře klidu. Podle popisu na těle bojky se na místě jejího ukotvení nalézá Litvínovská Šalupa, první loď určená především k rekreační plavbě a rybolovu.

Popis odpovídá utopickému charakteru celého projektu Moře Klidu. Jen ve stručnosti: Recesisté navrhují přivést na sever Čech do hnědouhelné pánve mořskou vodu a zatopit zde lomy. Po kraji již vybudovali několik zajímavých staveb: Duchcovskou marínu s výhledem na Lom Bílina či Strupčický maják, ze kterého je zase vidět na Lom Vršany. Jedna taková bóje je rovněž u Strupčic.

A jak recesisté dodávají: Kotviště Nová voda je momentálně místem s největším odlivem na světě – přes 200 námořních mil.

Byť jsou vize na zatopení vnitrozemí slanou vodou nereálné, nic to nemění na jinak příjemném faktu: Na severu Čech úspěšně dál vzniká přímořská krajina i bez moře.

Video z našeho archivu

https://www.youtube.com/watch?v=NdCQ4-S7vAg

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru