Chomutov - Pouze do konce června mají čas ti, kteří po zakoupení vozidla nedokončili jeho registraci. V případě nedodržení tohoto termínu hrozí administrativní zánik těchto vozidel. Na Chomutovsku jde o tisíce aut, v celé republice bylo ještě 22. června 720 tisíc aut v takzvaném polopřevodu.

Máte auto v polopřevodu? Možná s ním už nebudete smět vyjet. Ilustrační foto

"Až do konce loňského roku totiž bylo možné provádět takzvané polopřevody, tedy nejprve odhlášení původního vlastníka z registru vozidel a následné dokončení registrace novým vlastníkem. V mnoha případech byla provedena pouze první část tohoto procesu. Od počátku letošního roku však byly tyto takzvané polopřevody zrušeny a majitelé takovýchto vozidel tak mají čas pouze do konce června, aby tento proces dokončili," upozorňuje například Zdeněk Dundek z magistrátu v Mostě.

Máte auto převedené? Jak to zjistit

Jak zjistit, že máte převod automobilu v pořádku? Podívejte se na malý technický průkaz. Pokud jste jako majitel vozidla uvedeni vy, je vše v pořádku. Jestliže je tam stále předchozí majitel, spěchejte na úřad. Ověřit si to můžete také na webu www.dokonceteregistraci.cz.


Pokud vlastníte vozidlo, které je v Centrálním registru silničních vozidel pouze odhlášeno předchozím provozovatelem (odhláška, polopřevod), musíte nejpozději do 30.06.2015 podat na odbor dopravy a silničního hospodářství žádost o zápis vlastníka a provozovatele do registru silničních vozidel. Pokud nebude žádost podána, vozidlo administrativně zanikne a již nepůjde přihlásit a provozovat na pozemních komunikacích.

K žádosti je nutno předložit doklad totožnosti, doklady od vozidla, protokol o evidenční kontrole, protokol o platné technické prohlídce a doklad o pojištění vozidla.

Formulář Žádost o zápis silničního vozidlado registru vozidel najdete ZDE.


Změny se dotkly i vozidel, která byla před 30. červnem 2013 uložena do takzvaného depozitu, tedy vozidel, která byla dočasně vyřazena z provozu. Majitelé těchto vozidel by se měli nejpozději do konce roku dostavit na úsek registrace vozidel a požádat buď o vyjmutí tohoto vozidla z depozitu, nebo o prodloužení jeho dočasného vyřazení. Současně musí uvést, kde je vozidlo umístěno a jaké je jeho využití. V opačném případě vozidlo administrativně zanikne a nebude již možné jej přihlásit.

Stejnou povinnost mají i majitelé vozidel, která byla dočasně vyřazena z provozu po 1. červenci 2013. V těchto případech sice administrativní zánik vozidla nehrozí, jejich majiteli však při nesplnění termínu může být uložena finanční sankce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru