Toto je první nový trolejbus pro Chomutov! Je tu největší obnova vozového parku v dějinách místní trolejbusové dopravy
První z vyrobených trolejbusů pro chomutovský provoz. Foto: Ing. Jan Limburský, projektant Škoda.
Chomutov

Chomutov - V první polovině roku 2018 dojde k největší obnově vozového parku trolejbusů v Chomutově. Původní trolejbusy Škoda 15Tr vyrobené v roce 1994/1995 ve Škodě Ostrov nad Ohří nahradí zbrusu nové trolejbusy z Plzeňské Škodovky, a to 5 krátkých trolejbusů Škoda 26Tr a 10 kloubových trolejbusů Škoda 27Tr.

Chomutovskou síť opustí i dosavadní krátké trolejbusy Solaris Trollino 12AC, které budou odprodány do zahraničí. Jako pojízdnou památku zachová dopravní podnik jeden trolejbus Škoda 15Tr ev.č. 008, který bude sloužit jako historické vozidlo a bude připomínat začátky trolejbusového provozu. Z původního počtu 25 kusů trolejbusů nyní zbylo pouze 10 kusů. Některé trolejbusy byly odprodány na náhradní díly, sešrotovány a s jedním trolejbusem se můžeme setkat v Žilině. Z nízkopodlažních trolejbusů aktuálně jezdí 5 kusů krátkých vozů Solaris Trollino 12AC a jeden nízkopodlažní kloubový trolejbus Škoda 25Tr.

Od obnovy trolejbusového parku se výrazně zvýší komfort jak pro cestující, tak i pro obsluhující personál. Nové trolejbusy nebudou celé bílé, jak tomu bylo doposud, ale budou mít ve spodní části modré a šedé pruhy, jako to dříve měly trolejbusy původně z výrobní linky. Nové trolejbusy budou vybaveny novým vizuálním informačním systémem, budou kompletně nízkopodlažní a díky novým elektromotorům budou úspornější a tišší.

1003trolej2

Zbrusu nové trolejbusy Škoda 15Tr, odstaveny ve vozovně Písečná. Rok 1995, foto Petr Šašek

Stavba trolejbusové sítě byla zahájena 7. září 1992, první trolejbus byl přivezen po železnici 23. července 1994 (ostatních 24 trolejbusů bylo dotaženo po vlastní ose na tyči Tatrou 815), na první zkušební jízdu vyjel trolejbus dne 30. srpna 1994, oficiální zahájení trolejbusového provozu došlo 1. července 1995.

Autor: František Hamhouska

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru