Inspekce objevila nebezpečné balónky na baterie. Mohou ohrozit zdraví dětí
FOTO: ČOI
Chomutov

ČR - Česká obchodní inspekce provádí pravidelné kontroly zaměřené na nabídku a prodej nebezpečných  hraček. Tentokrát objevila nebezpečné barevné balónky na baterie.

Česká obchodní inspekce zjistila, že barevné LED Light balónky by mohly znamenat pro dítě bezpečnostní riziko. Jedná se o 5 kusů nafukovacích balonků v 1 balení. Každý balónek má uvnitř průhledné plastové pouzdro, které obsahuje 3 nezajištěné baterie. Ty lze aktivovat po vytažení papírové pojistky. Pak se rozsvítí LED žárovka umístěná na vrcholu pouzdra. Přímo na balónku je natištěn nápis „Will you Marry Me?“ Výrobek je distribuován v igelitovém obalu zakončeném černou plastovou kartou, na které je označení Made in China, LED Light, Light up Balloons, Lasts for 20 hrs, značka CE, piktogram omezující věk dítěte, návod a varování v cizím jazyce. Na balení je dodatečně přilepena papírová etiketa s návodem a bezpečnostním upozorněním v českém jazyce.

Důvod, proč jsou balonky hodnoceny jako nebezpečné, spočívá v konstrukčním řešení výrobku. Na jednom konci plastového pouzdra je vylisována část připomínající nedostatečně zatlučenou hlavičku hřebíku. Za „dřík“ této části je plastové pouzdro (umístěné uvnitř balonku). Z vnější strany je připojeno k balonku tenkou nití, která je pouze omotána kolem dříku. Pokud se nitka z vnější strany odmotá, plastové pouzdro se uvolní a lze jej z balonku vyjmout. Toto pouzdro je rovněž lehce dostupné, pokud dojde k roztržení materiálu, ze kterého je balonek vyroben. Tři knoflíkové články umístěné v pouzdře jsou z balonku lehce vyjímatelné bez použití nástroje. Rovněž po poškození balonku může dítě bez jakéhokoli omezení z pouzdra vyjmout, vložit do úst a polknout či vdechnout. Výrobek není v souladu s požadavky na bezpečnost hraček.

Česká obchodní inspekce uložila opatření spočívající v bezodkladném stažení výrobků z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX pod číslem A12/0157/18.

Identifikační údaje LED Light balónků

Název výrobku uvedený na obalu: Foballoon – Light up Balloons
EAN: 8452180100025
Prodejce: Thi Lua Pham , Krkonošská 363, 468 41 Tanvald
Země původu hračky: made in China
Identifikační údaje výrobce: Neuvedeno
Identifikační údaje dovozce: Neuvedeno

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru