Chomutov - Města v Ústeckém kraji podporují volnočasové aktivity dětí různými způsoby. Většinou se jedná o vybudování hřišť či areálů a o finanční podporu základních škol či organizací, které kroužky pořádají. Primátor Jan Mareš představil svůj plán na zavedení příspěvku na kroužky pro děti, který by mohli dostat přímo rodiče. Každý žák základní školy by získal možnost využít finanční bonus na kroužek či sport, kterému se věnuje, nebo by se rád věnoval. Bylo by na něm, jak by příspěvek využil. Zda by ho celý utratil například u plavců nebo si ho rozdělil a druhou půlku použil třeba u teraristů v Domečku," uvedl primátor Chomutova Jan Mareš.

Primátor Jan Mareš představil svůj plán na zavedení příspěvku na kroužky pro děti. Ilustrační foto: Oldřich Hájek

Podle primátora náklady na kroužky mohou být v některých rodinách rozhodující pro to, jaký kroužek bude dítě navštěvovat. Mnohdy tedy nerozhoduje zájem o danou oblast, ale výše ročního příspěvku. S kroužky jsou dále spojené i náklady na dojíždění či pořizování oblečení, nástrojů a podobně.

O změně v podpoře rodin s dětmi přemýšlí i Ústí nad Labem. "V loňském roce město přispívalo prostřednictvím dotací podle počtu dětí v kroužku nebo ve sportovním oddílu. Nové vedení řeší, jakým způsobem na volnočasové aktivity dětí a mládeže přispívat dál," uvedla tisková mluvčí Romana Macová.

Na lyžařské kurzy pro žáky sedmých tříd základních škol přispívá město Litoměřice. Jiné koníčky ale musí rodiny hradit ze svého. Teplice, Most a Louny podporují finančně školy, organizace či kluby, přímo rodinám ale příspěvky nedávají. "O příspěvku na kroužky město do budoucna neuvažuje," uzavřela tisková mluvčí města Mostu Alena Sedláčková. Zřejmě i proto, že to není jednoduchá záležitost.

Prosadit takovou myšlenku nebude lehké, protože ve výsledku se jedná o velkou částku. "Jako učitel si rozhodně myslím, že se městu vyplatí. Už teď má Chomutov velké množství nadaných sportovců či mladých přírodovědců, matematiků nebo jazykově nadaných dětí, které město reprezentují na národní i mezinárodní úrovni. A ti jsou vzorem pro všechny školáky, kterých díky bonusovému programu zabavíme ještě více," dodal primátor.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru