Chomutov - Daniel, žák jedné chomutovské střední školy, se dostal do problému v matematikou. Než nastal problém, učení se nevěnoval. Jenže najednou tu bylo ultimátum - zvládni zítřejší test nebo propadneš. A to chlapec nechtěl.

Právě takové situace mohou končit nešťastně. Některé děti raději utečou z domova, než by rodičům řekli, že propadají. Jiné si sáhnou na život. V tom lepším případě porážku akceptují a uzavřou se před světem. Nic z toho ale není v Chomutově zapotřebí, funguje tam totiž Sociální centrum Kamínek, jehož pracovníci si vědí rady se vším.

Kamínek Daniel znal. Párkrát si tam zašel s kamarády zahrát fotbálek ve volném čase, a že ho bylo. Lidé z centra ho několikrát informovali o všemožné pomoci, kterou nikdy nevyužil. Nebylo proč. Teď ale dobře věděl, že je čas se nabízené ruky chytit. "Byl jsem v průseru, tak jsem požádal o pomoc a okamžitě jsem jí dostal. Jedné z pracovnic jsem předal učební materiály a měl jsem přijít za hodinu na doučování. Intenzivní výukou a opakováním jsme zvládli probrat látku, kterou jsme ve škole probírali celý rok. Test jsem druhý den napsal na dvojku," popsal svou zkušenost s Kamínkem Daniel. Za rok na něj čekají závěrečné zkoušky. Nebojí se, zvládne je. Na svou budoucnost už totiž myslí a ví, že pro to, aby byla dobrá, musí něco udělat. "Na doučování teď chodím denně a budu až do závěreček," dodává.

Pomoc z Kamínku však nebyla jen v doučování, ale právě i v pomoci při hledání té správné životní cesty. Daniel pochopil, co dělal špatně a začal žít jinak. Do Kamínku stále chodí se svými kamarády na fotbálek. Před tím ale zvládne školu i doučování a po pár hrách pospíchá do práce. Té se teď poctivě věnuje některá odpoledne a víkendy. Odpovědnost už mu není cizí. "Je to bojovník. A my mu pomůžeme vybojovat dobrý život," uzavřela projektová a finanční manažerka projektu Kamínek Jana Hronová. V doučování mu nyní pomáhá majitelka restaurace Mertin, kde Daniel pracuje. Petra Helbichová Bůšková s chlapcem denně opakuje látku, vysvětluje.

Kamínek má dvě části. Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou určeny pro dospělé klienty a jejich nezletilé potomky. Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež mohou navštěvovat mladiství mezi patnácti a šestadvaceti lety. "Centrum je určeno především rodinám s dětmi, se svými problémy tam ale může přijít každý. Buď se ho tamní pracovníci ujmou nebo ho nasměrují na jiné konkrétní organizace," uvedl primátor města Jan Mareš.

Centrum funguje od září roku 2013. Smysluplně strávený čas nebo pomoc tu našly tisíce mladistvých, svůj život se tu snažily zlepšit stovky rodin. "Činnost centra má pro město smysl. Dokazuje to nejen příběh Daniela, ale i mnohých dalších, kteří by bez Kamínku byli ve svízelné situaci. Do problému se může dostat opravdu každý obyvatel a město se o něj musí postarat, třeba prostřednictvím Kamínku," uzavřel primátor.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru