Chomutov – Tak už je jasno. Zatímco zhruba před půl rokem byla budoucnost budovy čp. 403 v Libušině ulici v Chomutově, respektive jejího dalšího využití, tak trochu neznámou (mohli jsme pouze domýšlet), nyní se ví naprosto přesně. Prostory bývalé polikliniky a posléze oddělení Policie České republiky zabydlují osoby sociálně slabší a hůře se přizpůsobující. Zatím jich tady bydlí čtyřicet dospělých a čtyři děti, celková kapacita budovy ale bude podstatně vyšší...

ubytování2312

Celý dům stál méně než byt v Dejvicích

Vše začalo odprodejem budovy pražské společnosti Grosellero s.r.o., prodávajícím byla Policie ČR (více podrobností najdete zde). Cena tehdy podle našich informací nepřekročila částku pěti milionů korun, firma tedy pořídila objekt za méně peněz, než co by ji stál jeden byt v pražských Dejvicích. O tom proč a za jakým účelem investor budovu zakoupil, se sice mluvilo, vše ale bylo tak nějak neveřejné. „Nevím přesně, ale prý by tady měla být nějaká ubytovna pro sociály," prohlásil v květnu jeden z dělníků, provádějící v budově rekonstrukci.

„Zajistíme zvýšený dohled"

Nevědělo ani město, nový majitel na jeho výzvy k jednání nereagoval. „Protože zde existují obavy, že by případný nový vlastník mohl objekt přestavět na ubytovnu, vyzvali jsme jej k jednání, na což nereaguje. Pokud bude realizován záměr přestavby objektu na ubytovnu, město prostřednictvím městské policie ve spolupráci s Policií ČR zajistí v této lokalitě zvýšený dohled. Město také vyvine veškeré úsilí pro to, aby využilo práva vlastníka sousedících pozemků zabránit realizaci záměru," uvedla před půl rokem tisková mluvčí Chomutova Šárka Schönová.

Dům sv. Alžběty, ubytovací zařízení

I přes veškerou snahu radnice ale nakonec dopadlo vše tak, jak nikdo nechtěl. Budova číslo 403 se nyní „pyšní" billboardem „Dům sv. Alžběty, ubytovací zařízení" a už také má své první nájemníky. A to hned čtyři desítky. Odkud přišli? Jsou místní, do centra města se sestěhovávají z ostatních ubytoven. Podle chomutovského sociálního odboru je zde doposud vše v mezích normy (jinými slovy řečeno, policie zde ještě nemusela zasahovat - pozn. redakce). „Kontroly jsou zde prováděny téměř denně, problémy většího charakteru se zatím nevyskytly. V budově je čtyřiadvacetihodinová stálá služba, která dohlíží, kdo přichází a odchází. Nájemníci navíc mají své čipy, nikdo cizí by se tedy do budovy dostat neměl," vysvětluje vedoucí odboru Kamila Faiglová.

Budeme doufat...

Těžko říci, jestli lze v dohledné době ještě něco změnit. Policie provedla obchod, investor vytvořil ubikace a nám nezbývá než doufat, že to nedopadne jako jinde. Tedy, že se ve velkém městě odkoupí byty a jejich obyvatelé se vystěhují kamsi, nejlépe někam na okres.

Malá naděje na případný zvrat tady ještě je. Ani radnici se stávající situace nelíbí, proto se obrátila na kraj. „Město podalo na Krajský úřad podnět k přezkumu. Investor si totiž požádal o změnu, jakým způsobem bude budova využívána (doposud byl objekt na katastru veden jako nebytový) a město nebylo účastníkem řízení a ani se nemohlo k plánované změně jako vlastník sousedících pozemků vyjádřit. Do současné doby jsme zatím žádnou odpověď nedostali," dodává závěrem Schönová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru