Chomutov - Připomenout kulturní dědictví severních Čech, které padlo za oběť nenávisti i absenci zájmu, má výstava v Oblastním muzeu v Chomutově s názvem Zničené židovské památky severních Čech 1938 – 1989. „Výstava je pokračováním projektu, ve kterém již byly představeny zničené kostely v severních Čechách," připomněla přechozí výstavu Markéta Prontekerová z historického oddělení Oblastního muzea v Chomutově.

Panelová prezentace upozorňuje na likvidace synagog a kultury židovského obyvatelstva nejen v době nacismu, ale také v době komunismu. Odhaluje tak dnes již ztracenou tvář severních Čech jako místa národní, náboženské i kulturní různorodosti, které zmizelo v důsledku druhé světové války a dvou ideologií, které tragicky poznamenaly osudy lidí i krajiny samotné. Hledání zničených židovských památek nebylo jednoduché, vždyť jen během Křišťálové noci bylo na severu Čech zničeno 35 synagog a dalších 25 jich následovalo během samotného válečného období. „V archivech jsme dokázali najít dosud nepublikované fotografie z Křišťálové noci, dokonce i snímky s hořícím interiérem synagog. Z fotografie jednotky SA před zapálenou libereckou synagogou, která zálibně pozoruje výsledků své práce, dodnes běhá mráz po zádech," říká iniciátor výstavy a celého projektu Tomáš Hlaváček předseda Společnosti pro obnovu památek Úštěcka.

Kromě nacistického řádění, jemuž padly za oběť nejen stavby, ale doslova celé generace jednoho etnika, se výstava věnuje i pokračování ničení za dob komunismu, kdy nešlo o přímou likvidaci, ale spíš postupné chátrání a odstranění. „Máme například obrázek synagogy v Kadani, která je rozebírána na cihly," popisuje Tomáš Hlaváček a připomíná, že vedle synagog zmizelo v tomto období také 70 židovských hřbitovů. „Dnes již nedokážeme tuto mimořádnou různorodost do krajiny navrátit. Můžeme se však pokusit o její navrácení do naší paměti," dodává hlavní organizátor výstavy k jejímu účelu.

Na přípravě výstavy se stejně jako na předchozím projektu podílela Společnost pro obnovu památek Úštěcka za spolupráce chomutovského muzea, Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Nadačního fondu obětem holocaustu, Nadace židovské obce v Praze, Českého rozhlasu a řady dalších významných institucí. Výstava bude v Domě Jiřího Popela otevřena až do 22. listopadu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru