Chomutovsko; ČR – Kyberšikana, jaká nemá za poslední měsíce obdoby. To je fenomén několika posledních dní, kdy se na sociální síti Facebook zakládají stránky a skupiny, které mají za úkol dehonestovat poodhalené dívky a ženy. Mají jedno společné: Během pár hodin si získají stovky příznivců, kteří administrátorům zasílají desítky snímků většinou reálných zástupkyň něžného pohlaví, většinou pouze ve spodním prádle. A fotky bývají doprovázené nelichotivými komentáři.

roztah2910

Bohužel, nechutnost se nevyhnula ani našim městům. V současné době už jsou „v oběhu" stránky Jirkovských, Kadaňských či Kláštereckých roztahovaček, z kraje jsou postiženi také v Děčíně, Ústí a Mostě. Posledně jmenované jsou již zablokované, ostatní fungují a podobné má v podstatě každé větší české město. Je dost možné, že na nich najdete snímky některé své známé, kamarádky, dcery...

„Policie toto zaznamenala. Věc byla předána specialistům, kteří se tímto zabývají, aby samotnou věc prošetřili. V současné době není známa kvalifikace tohoto skutku," uvedla v reportáži TV Prima věnované stejnému tématu Petra Strašilová, mluvčí policejního prezidia.

Pravděpodobně se ale zakladatelé takových stránek vystavují postihu za kyberšikanu. Ta je podle české policie definována takto: „Kyberšikana je druhem šikany, kdy útočníci pro obtěžující a urážející projevy využívají elektronické prostředky – zejména mobilní telefon, e-maily, internet, facebook atd." Trestných činů mohou mít ale autoři stran na krku více, třeba za pomluvu jim hrozí dva roky vězení.

Autoři některých stránek si to začínají uvědomovat, a tak jako stejně rychle vznikly, tak také houfně zanikají, či jsou z nich fotografie odstraňované.

Jak se mohou dívky bránit? Moc způsobů jim nezbývá. Kromě toho, že se mohou obrátit na policii, mohou nahlásit profil či stránku jako závadnou, na Facebooku potom bude, jak danou záležitost posoudí a stránku zablokuje či nikoliv.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru