Chomutov – Sotva se zavřely jednotlivé volební místnosti a dopočítal poslední hlas, začal kolotoč volebních jednání. A jak se zdá, nerozhodovalo se nijak dlouho a koaliční smlouva tří stran je na světě. Nečekaná? Překvapivá? Od všeho trochu. Vítězný PRO Chomutov s sebou na radnici bere ANO 2011 a KSČM. „Omlouváme se voličům, které koalice s KSČM zklame, my sami ji bereme jako velký kompromis," uvádí na facebookovém profilu strany její lídr Daniel Černý.

radnice1410

Ani jedna z úspěšných stran neměla větší převahu, rozdíly mezi třemi nejúspěšnějšími (PRO Chomutov, ANO 2011, ČSSD) byly v rozmezí dvou procent. V rovném duchu byla také rozdána zastupitelská křesla, zmíněná trojice bere po osmi. Zbylé pozice doplnili se šesti mandáty komunisté a s pěti NOVÝ SEVER. Spekulací, které ze stran nakonec najdou společnou řeč, bylo mnoho. Ten nechtěl s tím, ten zase nebyl přijatelný pro toho...

„Prvotní cíl byl jiný"

Nečekali jsme ale dlouho, rozhodnutí padlo „pár" hodin po volbách. „Naším prvotním cílem bylo vytvořit koalici s hnutím ANO a s uskupením Nový sever, s KSČM má řada lidí v našich řadách osobní problém z ideologických důvodů. Po jednáních s hnutím Nový sever se ale ukázalo, že nebudeme schopni vyhovět požadavkům, které se týkaly spíše obchodních než politických a pro město prospěšných aktivit," naznačuje na FB jednička na kandidátce PRO Chomutova a dost možná budoucí primátor Daniel Černý a dodává, „omlouváme se voličům, které koalice s KSČM zklame, my sami ji bereme jako velký kompromis, řada našich členů se s ní bude smiřovat dlouho. Svědomitě ale mohu prohlásit, že v této situaci nebyla jiná varianta možná."

„Je lepší ztratit pozici, než tvář"

Proč nevyšlo jednání s NOVÝM SEVEREM? „Tak to netuším. Pro nás samotné je to velký šok. Ani ne tak proto, že s námi nejdou, ale jakým způsobem jednali. Ještě se asi máme hodně co učit. Myslím ale, že je lepší ztratit pozici, než tvář," uvádí lídr SEVERU David Dinda a svá slova vzápětí vysvětlí, „se zástupci PRO Chomutova jsme se sešli dvakrát. Poprvé hned po zveřejnění výsledků, podruhé o pár hodin později. To už jsme si dali jakési základní obrysy spolupráce, shodli jsme se, že kombinace my, PRO Chomutov a ANO 2011 je možná a rozešli jsme se s tím, že další jednání budou pokračovat. Bohužel, pak už mi jen přišla smska, oznamující, že se s námi nepočítá a že si vybrali komunisty."

„Své lidi přes palubu neházíme"

Podle Černého byli zástupci PRO Chomutova zaskočeni požadavky NOVÉHO SEVERU, údajně se měly týkat financování hokeje a sportu. „Není pravda, že by se řešily nějaké konkrétní věci. Mluvilo se obecně, o podpoře sportu, o sportování mládeže, o nějakých starých kauzách, o případných auditech odborů na magistrátu, ale vážně nic konkrétního. Všechno probíhalo v pohodě, jediný požadavek, který z druhé strany padl, byla eliminace Milana Märce. To jsme samozřejmě odmítli, za a/ on u nás dostal nejvíce hlasů, z čehož je patrné, že si ho lidé váží, za b/své lidi neházíme přes palubu," zakončuje David Dinda.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru