Chomutov - Chomutovský primátor Jan Mareš společně se Svazem měst a obcí ČR chce po vládě, aby urychleně zavedla opatření, která by zlepšila situaci v bezpečnosti, veřejném pořádku a sociálních dávkách.

 

Ilustrační foto: MP Chomutov

"Rozevírají se nůžky mezi těmi, kteří chtějí žít poctivě, a mezi těmi, kteří systém zneužívají, kradou či narušují společné soužití," uvedl místopředseda svazu a chomutovský primátor Jan Mareš. Jak napsal na svém facebookovém profilu, města si umí poradit, potřebují však oporu v zákonech. O pomoc v tlaku svaz požádal občany. Vyhlásil petici, kterou chce předat vládě.

„V petici mimo jiné města a obce požadují, aby byly některé opakované přestupky kvalifikovány jako trestný čin. Týká se to například přestupků proti majetku nebo občanskému soužití," říká primátor Chomutova Jan Mareš a pokračuje: „Během let se vytvořila skupina obyvatelstva, která má pocit nepostižitelnosti. Rychlé vynesení trestu má výchovný a výstražný účinek na celou společnost, a to i v případě bagatelní kriminality. V současné době jsou sankce obtížně vymahatelné. Kromě toho tím, že neexistuje centrální registr přestupků, není možné on-line sdílet informace a posuzovat tak prohřešky proti zákonu komplexně se zohledněním všech skutečností."

Primátor podotkl, že vyplácení dávek by rozhodně mělo mít motivační prvky. Například svaz žádá znovuzavedení veřejné služby, díky níž by si mohli lidé bez práce přivydělat. "Nesmí se stávat, že dávkaři se pracujícímu člověku, jdoucímu ráno do práce, vysmívají. Sami musí za dávku odvést kus práce, třeba úklidem města či drobnými opravami v městských organizacích," dodal Jan Mareš.

Svaz po vládě chce také, aby změnila pravidla ve výkupu šrotu. "Chtěli bychom, aby ho mohli prodávat pouze podnikatelé a platby by byly jen bezhotovostní. Tím výrazně klesne počet krádeží," tvrdí primátor.

Pod petici se občané mohou podepsat už v pondělí 25. srpna na informačním servisu ve všech budovách chomutovského magistrátu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru