Vysoká Pec – Před čtrnácti dny tady pracovníci Krajské hygienické stanice provedli měření, jejichž výsledek byl více než znepokojivý. Z důvodu překročení mikrobiologických limitů nebyla voda vhodná ke koupání (psali jsme zde). Provozovatel koupaliště vypustil, vyčistil a čekal na další testy. Ty proběhly minulý pátek a bohužel, žádná změna.

vysokapec118

Může za to voda z hor?

Vzhledem k čerstvě uskutečněnému čištění a údržbě se nabízí jediné vysvětlení. „Chyba není na naší straně," podotkne místostarosta obce Pavel Sláma. „Hned po prvním měření, které vykazovalo závady, jsme koupaliště „vypucovali", a o týden později jsme dopadli se stejným výsledkem. Do bazénu přivádíme vodu z horského potoka, problém bude asi v něm," vysvětluje Sláma.

„Za čtyřicet let jsme se s něčím podobným nesetkali"

Zmíněným vodním zdrojem je Kundratický potok. V tomto směru ale s jeho čistotou problém nikdy nebyl. „Za posledních čtyřicet let se nám něco podobného nestalo. Prošli jsme po přítoku přibližně jeden kilometr, nenašlo se nic. Asi za to mohou častější přívalové deště, a dost možná, že se do vody dostává nečistota z nedalekého krmeliště," spekuluje místostarosta.

„Zase musíme čekat"

Ve Vysoké Peci udělali, co bylo v jejich silách. Nyní se opět čeká na vyjádření odborníků. „Hygienici si nechali nabrat vzorky právě od přítoku a uvidíme, co znečištění způsobuje. Ve svém vyjádření doporučí také varianty nápravy, tak jsme zvědaví," zakončuje Pavel Sláma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru